Referat - Lumini si umbre in Cosmos

Categorie
Referate Astronomie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
372
Etichete
lumini, umbre, cosmos
Descarcari
281
Nota
0 / 10 - 0 voturi

LUMINI SI UMBRE IN COSMOS - Obiectul luminat de o singura sursa (nepunctuala)
a. Umbre multiple
Sa consideram, mai intai, cazul unui corp (sferic) luminat de doua surse punctiforme.
Figura 1.17
Figura 1.17 ne da o imagine a situatiei, reprezentata, pentru simplitate, in planul determinat de sursele S1, S2 si centrul O al corpului sferic dat.
Se vede ca fiecarei surse ii corespunde un "con de umbra", dar ... aceste conuri nu mai sunt, in intregime, conuri "de intuneric"! Intr-adevar, punctul A, aflat in "conul de umbra" x1, primeste totusi lumina de la sursa S2, fiind lipsit numai de lumina sursei S1. Asemanator se petrec lucrurile si in punctele din conul x2, (de ex., punctul E).
Ne dam seama imediat ca intuneric deplin este doar in domeniul care apartine simultan conurilor x1 si x2 (portiunea dublu hasurata din fig. 1.17). in restul celor doua conuri nu avem de a face cu o umbra propriu-zisa ci cu o umbra atenuata de lumina unei alte surse.
Rezulta ca un corp iluminat de doua surse punctiforme de lumina creaza doua conuri de umbra atenuata; intersectia acestor conuri da nastere unui con de umbra propriu-zisa pentru corpul respectiv.
Ce se intampla, in acest caz, cu umbra corpului? Ea va depinde, in mod esential, de locul unde se plaseaza ecranul pe care se "creeaza" umbra si, de regula, nu avem o singura umbra ci doua, dar ambele sunt "umbre atenuate".
Gradul de atenuare depinde de intensitatile celor doua surse; metoda iluminarii cu mai multe surse este utilizata in situatiile in care umbrele nete (propriu-zise) sunt suparatoare; exemplele cele mai frecvente le intalnim in lumea spectacolelor - pe scena teatrului sau in studiourile de film si televiziune.
Lasam in seama cititorului sa studieze diferite configuratii ale umbrelor multiple (atenuate) pe ecrane plasate in diferite pozitii si pentru diferite asezari ale surselor si ale obiectului iluminat. Reintorcandu-ne la situatia redata in figura 1.17, mai retinem faptul ca:
Din interiorul conului de umbra nu p


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org