Referat - Planetele Sistemului Solar

Categorie
Referate Astronomie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
431
Etichete
planetele, sistemului, solar
Descarcari
337
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Planetele Sistemului Solar




Geneza si locul Sistemului Solar in Univers
Astronomii cred ca totul a aparut în urma cu 15 miliarde de ani cu formarea particulelor, care se agitau cu viteze apropiate luminii ,intr-o mare masa de materie concentrata intr-un spatiu relativ redus.In urma presiunii si temperaturii uriase a aparut fenomenul de fuziune nucleara.Particulele (protoni si neutroni) au fost „obligate” sa se uneasca , formand nuclee , care mai apoi, cate patru, sa fuzioneze.Apoi s-au format atomii si abia la capatul a 300 000 - 400 000 ani temperatura a abia scazut sub 3 000° C. Dupa sute de milioane de ani s-au format galaxiile. Teoria Big Bang-ului a fost elaborata cu ajutorul analizei spectrale a luminii emisa de galaxii. Efectul spre rosu al galaxiilor care se departeaza de noi este numit efect Dopler. Cu ajutorul acestuia putem afla distantele între acestea precum si daca se apropie sau se departeaza de noi.
Daca expansiunea va continua, Universul, va devenii din ce în ce mai gol, iar spatiul din ce în ce mai rece. Însa daca Universul va începe sa se contracte, galaxiile se vor apropia pâna când vor intra în coliziune si vor fuziona. Totul va fi distrus. Acesta va fi Big Crunch. Viitorul depinde de cantitatea de materie pe care o contine acesta pe metru cub. Dar, potrivit informatiilor actuale ea este prea mica pentru a începe sa se contracte. Cu toate acestea în prezent cunoastem prea putin din tot Universul (cca: 5%), pentru a ne putea exprima categoric.
Sistemul Solar face parte din Galaxia numitã Calea Lactee, o galaxie în formã de spiralã cu un diametru de 100 000 ani luminã fatã de o grosime de 1000-2000 ani luminã. Ea are trei sau patru brate în care este concentratã materia (tipul galaxiei noastre este Sc sau SAB dupa parerile unor astronomi). Sistemul nostru este situat în unul din aceste brate la circa 30 000 ani luminã de centrul ei. Nucleul Galaxiei are o lungime de 15 000 a.l. si o lãtime de 5000 a.l. si se ascund


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org