Referat - Saturn

Categorie
Referate Astronomie
Data adaugarii
acum 12 ani
Afisari
1523
Etichete
saturn
Descarcari
374
Nota
9 / 10 - 1 vot

SATURN
CARACTERE ASTRONOMICE SI FIZICE
Saturn, a doua planeta ca marime, este una dintre cele mai frumoase privelisti din sistemul solar.
Planeta Saturn, este situata între Jupiter si Uranus si se afla la 9,55 unitati astronomice (1.428 milioane km) fata de Soare, în jurul caruia se roteste în 29,46 de ani. Distanta medie fata de Soare este aproape dubla fata de cea la care se afla Jupiter.
În mitologia romana Saturn este zeul agriculturii, si este identificat cu Cronos din mitologia greaca. Potrivit mitului, dup[ ce a domnit un timp ca divinitate suprema, Saturn a fost detronat de Jupiter si adapostit în Latium, unde i-a învatat pe locuitori agricultura si a instaurat o “vârsta de aur”, de pace si de abundenta. În amintirea acestei epoci, se celebrau la Roma, între 17 si 19 decembrie, Saturnaliile, când orice munca era întrerupta, nu se declarau razboaie si se suspenda puterea stapânilor asupra sclavilor.
Planeta este cunoscuta înca din perioada preistorica. Galileo Galilei a observat planeta Saturn în anul 1610, cu ajutorul unui telescop. El a notat tot ceea ce a vazut dar nu a stiut sa explice observatiile facute. Acestea au fost explicate în anul 1662 de catre Huygens.
Inelele planetei au ramas unice pâna în anul 1977 când au fost descoperite si în jurul planetei Uranus.
Saturn face parte din grupa planetelor mari, având diametrul egal cu 9,47 diametre terestre, fiind mai turtita la poli. Volumul sau este de 700 de ori mai mare decât volumul Pamântului. Masa planetei Saturn este de 95,22 de ori mai mare decât cea a Pamântului, densitatea medie de 0,69 g/cm3 si perioada de rotatie la Ecuator de 10 ore si 14 minute. Saturn este singura planeta a sistemului solar cu o densitate mai mica decât a apei. Are o densitate asa de mica încât ar putea pluti într-o cada gigantica. Oricum nu vom pune planeta Saturn într-o cada. De ce? Pentru ca ar “lasa” un inel.
Pe cer apare ca o stea galbena, stralucitoare, iar vazuta prin telescop – o sfera aurie traversata de o serie de benzi colorate.
Când cerul este întunecat planeta Saturn este vizibila si cu ochiul liber. Totusi nu este nici pe departe la fel de stralucitoare ca Jupiter. Este usor de identificat pentru ca ea nu straluceste ca celealte stele. Inelele si satelitii mai mari pot fi vazuti si cu un mic telescop astronomic.
Saturn, ca si planetele Jupiter, Uranus si Neptun, este acoperit de o atmosfera densa, formata în principal din hidrogen si heliu, cu urme de metan si amoniac (sub forma de cristale de gheata care alcatuies norii). Are o sursa de caldura interna, radiind mai multa caldura decât primeste. Temperatura superficiala este de –1500C. Unul dintre satelitii sai, Titan, poseda o atmosfera de metan.
Pe suprafata planetei se observa sisteme de benzi paralele cu Ecuatorul, însa mai putin intense decât cele ale lui Jupiter.
Ca si planeta Jupiter, Saturn are un miez de roca, un învelis de hidrogen metalic lichid (de unde rezulta puternicul câmp magnetic pe care-l are) si un învelis de hidrogen molecular.
Saturn are o emisie de unde radio, descoperita în 1957, mai putin puternica decât emisia planetei Jupiter.
Vântul sufla cu o viteza de 1.770 km/h. cele mai puternice vânturi fiind descoperite în zona Ecuatorului, în directie estica. La latitudini mari viteza vântului scade uniform.
Saturn a fost interceptata de trei sonde spatiale: Pioneer 11 (1979), Mariner 11 si Mariner 12, Voyager 1 (1980) si Voyager 2 (1981). Se asteapta ca sonda Cassini, lansata în 1997, sa atinga planeta Saturn în anul 2004.
Printre informatiile noi aduse de sondele Voyager se numara descoperirea unei magnetosfere (o regiune care contine particole elementare, în special electroni, protoni si ioni grei, capturati în parte din atmosfera satelitului Titan) care include 13 dintre satelitii planetei Saturn si sistemul de inele.
LUNILE PLANETEI SATURN
Saturn are 19 sateliti. Titan este cea mai mare luna a planetei Saturn. Are atmosfera care se observa din imaginile luate de sonda Voyager. Presiunea ei este de 1,6 ori mai mare decât cea de pe Pamânt si este formata în principal de nitrogen cu aproximativ 1% concentratie de metan. Temperatura ei este de aproape –1800C. atmosfera este foarte opaca datorita faptului ca razele Soarelui interactioneaza cu cu hidrocarburile.
Norii, probabil, sunt compusi din nitrogen lichid si picaturi de metan; si se speculeaza ca Titan poate fi acoperita cu lacuri sau oceane de hidrocarburi (metan si etan). Aproape toate elementele chimice organice care au determinat aparitia vietii pe Pamânt sunt prezente si pe Titan, dar pare a fi prea frig pentru ca sa existe viata.
ALTE LUNI ALE PLANETEI SATURN
Celelalte luni ale Saturnului au suprafetele acoperite de gheata ce prezinta cratere formate în urma impactului cu diferiti meteoriti. Densitatile acestora sunt de 1.0 - 1.5 g/cc...


 • Referate asemanatoare

  • Saturn

    Isi trage denumirea de la zeul secerisului la romani: Saturn; din cele 5 planete din antichitate S ...VEZI REFERAT

  • Saturn

   SATURN - îsi trage denumirea de la zeul secerisului la romani: Saturn; din cele 5 planete din anti ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2021 - Referatele.org