Referat - Analizatoul acustic

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
2501
Etichete
analizatoul, acustic
Descarcari
702
Nota
9 / 10 - 1 vot

Analizatoul acustic
Avand rolul de a receptiona unde sonore din mediul extern, si a elabora pe baza lor, asenzatii auditive, analizatorul acustic detine un rol de seama la animale, in legatura cu orientarea in spatiu si semnalizarea hranei si a pericolelor. La om, in afara acestor roluri, a caror importanta este diminiuata, analizatorul acustic serveste pentru perceperea vorbirii, care sta la baza relatiilor interumane.
Segmentul periferic, al analizatorului acustic este constituit din 3 portiuni care respectiv capteaza, transmit si percep unde sonore. Deci practic, numai ultima portiune este receptoare, celelalte avand doar roluri adjuvante.
Pavilionul urechii colecteaza si dirijeaza undele sonore spre conductul auditiv extern. La unele animale, pavilionul urechii este mobilin diverse directii, putanduse misca la fel ca o antena de radar, pentru a percepe cat mai bine directia si distanta sursei zgomotului. Undele captate de pavilion sunt transmise de, pe cale aeriana, prin conductul auditiv extern, pana la membrana timpanului. Aceasta functioneaza ca un rezonator, care vibreaza la modificarile de presiune determinate de undele sonore si transmite vibratiile lantului de oscioare din urechea medie (ciocan, nicovala si scarita). Articulatiile dintre aceste oscioare sunt astfel dispuse, incat miscarea manerului ciocanului determina o miscare de acelasi sens al talpii scaritei, care se sprijina pe membrana care obstrueaza fereastra ovala si care, la randul sau, modifica presiunea lichidului din urechea interna. Lantul de oscioare nu are numai rolul de a transmite pasiv vibratiile, dar prin muschiul ciocanului si al scaritei contribuie la modificarea intensitatii sunetelor, contractia muschiului ciocanului diminuand amplitudinea vibratiilor prea puternice, iar cea a muschiului scaritei amplificand sunetele prea slabe. Transmiterea undelor sonore prin urechea medie se face, atat pe cale osoasa – prin lantul de oscioare si prin oasele craniului -, cat si pe cale aeriana prin modificari ale presiunii aerului din cavitatea timpanica determinate de vibratiile timpanului. De aceea acuitatea auditiva diminua dar nu dispare, cand timpanul este perforat sau distrus, precum si cand astuparea trompei Eustachio, urmata de resorbtia aerului din cavitatea timpanului, modifica presiunile exercitate pe cele doua fete ale membranei, diminuand astfel amplitudinea vibratiilor.
Urechea interna contine aparatul de percepere sonora, reprezentat de organul Corti. Situat in interiorul melcului membranos, pe mebrana mazilara, organul Corti are o forma spiralata, intinzandu-se de la varful pana la baza melcului. Celulele senzoriale auditive sunt asezate pe doua randuri – unul intern si celalalt extern –, la om fiecare melc continand aproximativ 3500 de celule interne si 20000 de celule externe. Perii celulelor senzoriale strabat membrana lamina reticularis si varfurile lor sunt inclavate, in membrana tectoriala vascoasa, subtire si elastica. In jurul celulelor ciliate exista o retea bogata de fibre nervoase provenite din neuronii ganglionului spiralat.care formeaza contingentul de fibre auditive ale nervului acustic. Fiecare nerv acustic este constituit din aproape 28000 de fibre, ceea ce arata ca nu se produce o convergenta a impulsurilor provenite de la elementele receptoare; dar cele mai multe celule senzoriale primesc mai multe fibre nervoase si cele mai multe fibre inerveaza mai multe celule senzoriale.
Vibratiile scaritei pe membrana ferestrei ovale se transmit, sub forma undelor propagate, perilimfei din scala vestibuli celei din scala timpani, ajungand pana la fereastra rotunda, care va vibra la randul ei. Unda se amplifica pe masura ce se departeaza de fereastra ovala, atinge amplitudinea maxima mai aproape de baza melcului pentru sunetele inalte si mai aproape de varful melcului, pentru sunetele joase, si apoi diminua rapid. Membrana bazilara care nu este sub tensiune asa cum se credea inainte, este deprimata in zona in care amplitudinea undelor propagate este maxima, deci la o distanta care depinde de frecventa undei sonore. Ca urmare a miscarii membranei tectoriale fata de lamina reticularis, cilii celulelor sunt indoiti si in nervii auditivi sunt generate potentiale de actiune. Deci, la nivelul urechii interne vibratiile lichidiene sunt transformate in impulsuri nervoase, pe baza carora se vor elabora in creier senzatiile audtive.
Impulsurile nervoase declansate sub influenta undelor sonore se transmit de la nivelul organului Corti, pe calea fibrelor nervului auditiv, in bulb, la nucleii cohleari ventral si dorsal, unde aceste fibre fac sinapsa. De la nivelul bulbului in sus, impulsurile auditive provenite din fiecare urech se impart bilateral si, strabatand diverse cai directe si incrucisate, dupa un releu talamic, ajung in cortexul auditiv. Fiecare cortex auditiv primeste in partea sa anterioara impulsuri generate la varful melcului, iar in partea sa posterioara, i...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org