Referat - Begonia

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1110
Etichete
begonia
Descarcari
583
Nota
10 / 10 - 1 vot

Begonia
Begonia este un gen foarte vast, cuprinzând peste o mie de specii care se împart în trei grupe principale, în functie de tipul de radacini: rizomatoase, tuberculate si fasciculate (sau fibroase). Exista totusi câteva caracteristici comune: frunze asimetrice care cresc alternativ de-a lungul tulpinilor, flori masculine si feminine separate, dar care cresc în aceeasi inflorescenta (în special, cime sau raceme apicale). Speciile rizomatoase sunt plante permanent verzi, cultivate pentru frumusetea si varietatea culorilor frunzelor. Varietatile si hibrizii begoniilor tuberculate produc vara flori mari, colorate, simple sau dispuse în perechi. Begoniile fasciculate sunt plante permanent verzi, însa unele sunt arbusti cu pozitie verticala, iar altele sunt cazatoare.
Cultivare. Primavara si vara begoniile rizomatoase trebuie expuse în plina lumina, dar nu direct la soare; prefera o temperatura de 15°C; udati-le o data sau de doua ori pe saptamâna, sau chiar mai des, daca este foarte cald. Begoniile tuberculate cresc mai bine în locuri luminoase, dar neexpuse direct la soare; udati-le moderat iar daca temperatura este mai mare de 18°C puneti ghiveciul într-o albie cu prundis ud, pentru a mentine umiditatea; administrati un îngrasamânt lichid continand potasiu la fiecare 2 saptamâni în timpul perioadei de crestere. Se replanteaza primavara, folosindu-se un amestec pe baza de turba si asigurând un drenaj corespunzator cu ajutorul bucatelelor de teracota plasate pe fundul ghiveciului. Îngrijirea este mai complexa pentru begoniile cu radacini fasciculate: planta se expune în plina lumina,dar nu direct la soare; creste bine la o temperatura în jur de 15°C; daca însa aceasta a depaseste 20°C asezati planta la umbra; aerul trebuie ventilat, dar lipsit de curenti; planta trebuie udata o data sau de doua ori pe saptamâna, sau chiar mai des daca tempertaura este mai ridicata: fiti atenti sa nu stropiti apa direct pe flori pentru a nu le pata; aveti grija sa îndepartati frunzele si florile îndata ce s-au uscat, deoarece daca le lasati pe planta pot distruge si determina putrezirea frunzelor sanatoase cu care sunt în contact. Din aprilie pâna în septembrie administratile un îngrasamânt lichid la fiecare 2 saptamâni. Si operatiile care se efectueaza toamna si iarna sunt diferite în functie de tipul plantei: begoniile rizomatoase se tin într-un loc umbros, în care aerul nu este prea uscat; se uda moderat pentru a permite pamântului sa se usuce între udari; temperatura trebuie sa fie de cel putin 13°C si trebuie sa se întrerupa administrarea îngrasamântului; daa este necesar, iarna se poate transvaza planta într-un amestec constituit din 3 parti turba si una nisip grosier. Pentru begoniile tuberculate, la sfârsitul toamnei, reduceti udarea si chiar suspendati-o atunci cand frunzele încep sa cada. În acest moment se extrag tuberculii din pamânt, se curata pamântul de reziduurile vegetale si se planteaza pe timpul iernii într-o ladita cu turba uscata, într-un loc racoros si aerat unde nu putrezeste si nu îngheata. Eventual presarati o pulbere fungicida pentru a le proteja de infestari. Begoniile cu radacini fasciculate pretind o temeperatura în jurul a 15°C, dar supravietuiesc chiar si la 10°C; reduceti udarile în functie de temperatura mediului; acestor begonii li se taie o parte din ramuri la sfârsitul lui februarie pentru a le reda vigoarea si forma regulata; întotdeauna în aceasta perioada trebuie sa le replantati daca radacinile au ocupat complet ghiveciul.
Reproducere. Begoniile rizomatoase se multiplica prin butasi din tulpina sau frunza în acest caz împartiti o frunza frumoasa si sanatoasa în portiuni patrate pe care le asezati cu fata inferioara orientata în jos într-o tava ce contine nisip si turba în parti egale; mentineti butasii într-un mediu umed si la adapost de lumina prea puternica; imediat ce se ivesc noile plante, transferati-le la lumina puternica. Begoniile tuberculate se înmultesc prin butasi si prin divizarea tuberculilor; în aprilie prelevati din vlastarele bazale butasii, daca este posibil lungi de 7-10 cm si având atasata o parte din tubercul; plantati-i într-un amestec de turba si nisip în parti egale si mentineti-i la o temperatura de 20°C; atunci când vor prinde radacini, transferati-i în ghivece diferite. Tuberculii se planteaza în martie-aprilie cu partea concava
...


  • Referate asemanatoare

    • Begonia

      Begonia Begonia este un gen foarte vast, cuprinzând peste o mie de specii care se împart în trei gr ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org