Referat - Bujorul de munte

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3980
Etichete
bujorul, munte
Descarcari
577
Nota
9 / 10 - 2 voturi

Paeonia peregrina Mill.(Paeoniaceae)
Bujor de munte
Flora Muntilor Carpati este deosebita , in Muntii Carpati existand specii de plante pe care nu le mai inlanim in alta zona de pe glob.
Mergand pe munte la un moment dat te poti trezi in plin “foc vegetal”. Pantele sunt colorate in rosu aprins sau roz si te apropii incercand sa te dumiresti. Bineinteles ca nu poate fi decat minunatul bujor de munte. Se intalneste in Carpati avand in general 20 -25 cm. Are ramuri lungi, putin ramificate si frunzele alternante ingramadite spre varful lujerului, tari si persistente, lungi de 1 - 2 cm, late de 5 - 10 m. Florile sunt cautate pentru ceaiuri sau dulceata.
Planta perena, 50-80 cm, glabra. Tulpina erecta, cilindrica, neramificata. Frunze inferioare biternate; foliole ovat oblongi sau lanceolate, lung petiolate. Flori solitare, actinomorfe, bisexuate; petale cuneiforme, rosii. Fruct 2-3 folicule, catifelat tomentoase. V-VI. Habitat: poieni, margini si raristi de paduri.
La sfarsit de primavara bujorul formeaza devarate covoare rosu - purpuriu pe pantle Muntilor Tibles, Maramures, Rodna, Harghita, Siriu, Ciucas, Patra Craiului, Bucegi, Postavaru, Fagaras, Lotru, Lotrita, Capatana, Cindrel, Parang, Retezat, Tarcu, Godeanu, Mehedinti. Jarul florilor a facut ca numele unor munti sa poarte insemnele sirdarului si culorii sale uluitoare: Muntele Rosu in Ciucas, Piatra Arsa in Bucegi, Varful Rosu in Muntii Rodnei.
Uneori bujorul de munte ofera si surprize de proportii: cupele sale minunat filigramate si la fel de frumos mirositoare sunt de culoare alba. Aceasta surpriza a fost semnalata pe partea vestica a muntelui Rosu din Rodna, unde s-au gasit bujori de munte cu flori abe imaculate.
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org