Referat - Bulbul rahidian

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
310
Etichete
bulbul, rahidian
Descarcari
294
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Bulbul rahidian


Bulbul rahidian (medulla oblongata) este asezat în etajul posterior al cutiei craniene si în partea craniala a canalului rahidian. El este continuarea maduvei spinarii, de aceea se mai numeste si maduva prelungita. Are forma unui trunchi de con cu baza mare asezata cranial, o lungime de circa 3 cm si o greutate de 6-7g.
Cranial, se termina la locul în care începe puntea lui Varolio, iar caudal limita este indicata de locul în care se încruciseaza fibrele nervoase ce formeaza piramidele bulbare anterioare. Suprafata bulbului are o configuratie asemanatoare configuratiei externe a maduvei, în special în partea caudala.
Pe fata anterioara este santul median ventral pe laturile caruia sunt doua cordoane numite piramide bulbare (pyramidum medullae oblongata), care se gasesc în continuarea cordoanelor ventrale ale maduvei. Ele sunt mai groase în partea craniala a bulbului si mai subtiri în partea lui caudala. Pe partea laterala a fiecarei piramide este santul colateral ventral.
Pe partile laterale ale bulbului, lateral de santul colateral ventral, sunt cordoanele laterale ale bulbului (funiculi laterale medullae oblongata) marginite posterior de santul colateral dorsal. Fiecare cordon lateral se termina cranial printr-o umflatura ovala cu axul mare dispus longitudinal, care se numeste oliva bulbara.
Pe fata posterioara, bulbul prezinta santul median dorsal. Pe laturile lui sunt cordoanele formate de fasciculele lui Goll (gracilis) si Burdach (cuneatus), separate prin santul intermediar dorsal. În partea caudala a bulbului ele au aceeasi dispozitie ca în maduva.
În jumatatea craniala a bulbului, cordoanele formate din fasciculele lui Goll si Burdach se departeaza de linia mediana orientându-se oblic în sus si lateral si determinând în prelungirea canalului ependimar formarea unei cavitati care se numeste ventriculul al IV-lea (ventriculus quartus).
De la acest niv


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org