Referat - Camuflaj si mimetism la animale

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
9286
Etichete
camuflaj, mimetism, animale
Descarcari
1080
Nota
9 / 10 - 1 vot

CAMUFLAJ SI MIMETISM LA ANIMALE
In fiecare habitat în care exista pradatori are loc un razboi tacit. Armele sunt culorile si formele. Strategia folosita de vânati si vânatori este camuflarea. Disparitia este pretul imperfectiunii, deoarece procesul evolutiei îi elimina fara mila pe cei care esueaza.
Timp de milioane de ani arta camuflarii animalelor a progresat odata cu dezvoltarea formelor fizice si a tipurilor de comportament. Rezultatul este un numar mare de trucuri si capcane uluitoare ale culorilor.
Majoritatea animalelor vad în culori dar nu vad lumea la fel ca oamenii. Unele sunt mai sensibile la rosu si portocaliu, altele vad în special verdele si albastrul. Insectele percep radiatiile ultraviolete, astfel ca fructele si florile, care pentru noi par albastre spre negru, pentru ele pot sa para viu colorate. El pot sa urmareasca semnele ultraviolete de pe petalele florilor care conduc la nectar.
Culoarea unui obiect depinde de pigmenti si de structura. Pigmentii ca melanina absorb lungimile de unda de la capatul albastru al spectrului de culori, astfel încât sunt vizibile negrul, cafeniul, rosu închis si unele nuante de galben. Melanina este produsa de animale si se gaseste în blana, pene, solzi si în piele. Portocaliul viu, rosu si galbenul sunt provocate de pigmentii derivati din plante (ex. carotenoida).
Albul si nuantele cele mai deschise de albastru si de verde sunt culori structurale, create prin dispersia luminii de particule foarte mici vazute pe fundalul de culoare închisa. Albastrul cerului se produce atunci când razele soarelui reflectate de pamânt sunt dispersate si reflectate din nou de particule minuscule de praf din atmosfera. Vazut pe fundalul negru al spatiului, rezultatul este un albastru stralucitor. Aceasta culoare structurala este cauza ochilor albastri la oameni sau a penelor albastre la multe pasari.
In adâncul marilor, unde nu poate patrunde lumina naturala, cel putin 1.500 de specii de pesti sunt bioluminiscenti - rezultatul unei reactii chimice - care îi ajuta atât la vânatoare cât si pentru camuflaj atunci când încearca sa se ascunda. Unele vietati acvatice au devenit aproape invizibile, pentru a se contopi cu mediul lor lichid. Astfel pestele de sticla din Asia este complet transparent.
Multe animale adopta o haina alba pe timpul iernii, cum ar fi: iepurii zapezilor, cocosii de munte. Din nefericire evolutia i-a înzestrat si pe multi pradatori cu haine albe, cum ar fi vulpea polara. Ursul polar, realizând ca nasul sau negru l-ar putea da de gol, îsi acopera istet botul cu o laba când vâneaza. Dar hainele albe protejeaza împotriva frigului. Numeroase pungi de aer umplu firele de par sau penele. Aceste fibre goale sunt extrem de usoare si ofera o mai buna izolare de frig decât ar oferi cele colorate.
Pentru animale din alte regiuni este nevoie de un camuflaj mult mai colorat. Un numar mare de reptile si de amfibieni, în special cameleonii, îsi pot schimba culoarea extrem de repede pentru a se contopi cu mediul înconjurator. Celule specializate din pielea lor contin pigmenti de melanina. Fibrele musculare din jurul celulelor se contracta si se relaxeaza întinzând si concentrând pigmentii pentru a obtine nuanta dorita. Caracatitele si sepiile îsi pot inunda corpul cu valuri de culori puternice cu o viteza foarte mare - devin negre din alb în 2/3 de secunda.
Arta camuflajului depinde de transmiterea de catre vânat a unei imagini mentale despre sine lipsita de sens spre creierul vânatorului prin ochii acestuia. Acest lucru este valabil si invers - de la vânator spre vânat.
Unii gândaci nu depind de culoarea lor ci se acopera cu calcarul, nisipul sau noroiul din mediul înconjurator.
Modelele stridente întrerup uneori conturul corpului unui animal, ca de exemplu la zebra. Petele sau dungile distincte de culoare distrag atentia pradatorului, în timp ce nuantele contrastante ale altor parti ale corpului animalului se contopesc în mediul înconjurator. Rezultatul este un amestec de fragmente optice, asemanatoare cu obiecte lipsite de viata.
Animalele nou-nascute mor adesea în primele zile ale vietii pentru ca nu sunt destul de puternice pentru a se apara sau pentru a fugi de pradatori. Camuflajul le ofera un anumit grad de protectie, ca de ex. puii multor specii de cerb care sunt pestriti pentru a imita lumina patata de pe solul padurilor.
Multe animale imita obiecte lipsite de viata pentru a se apara sau în cazul pradatorilor pentru a se ascunde de vânat. Forma corpului viermelui de matase seamana cu structura frunzelor hranei sale preferate. Cu pielea adânc fisurata pentru a semana cu un bustean în apa, crocodilul pierde putina energie cu vânatoarea. Desi se deplaseaza greu pe uscat, el nu ramâne înfometat pentru ca toate prazile trebuie sa se adape.
Insectele sau broastele care sunt viu colorati în nuante stralucitoare de rosu, portocaliu, al...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org