Referat - Celula sexuala feminina

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
430
Etichete
celula, sexuala, feminina
Descarcari
288
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Celula sexuala feminina


Este reprezentata de ovul. Din punct de vedere morfologic ovulul are marimea de 200 microni. Este alcatuit din vezicula germinativa, protoplasma, membrana pelucida si celulele pariovocitare. Vezicula germinativa contine substanta nucleara densificata in pata germinativa . Protoplasma sau vitelusul formeaza restul celulei. Masa protoplasmatica este alcatuita din o parte centrala granulara, numita deutoplasma sau vitelus nutritiv, si alta corticala, de aspect mai clar, numita ectoplasma sau vitelus formativ, cu rol plastic.Vezicula germinativa este situata excentric.
In jurul ovulului se gasesc celule foliculare, periovocitate, care alcatuiesc coroana radiala, iar intre acestea si protoplasma dr gaseste o membrana de invelis numita membrana pelucida, care este formata din secretiile protoplasmei celulelor foliculare periovocitare.
Morfogeneza ovulului. Celula feminina matura sau ovulul ia nastere prin dezvoltarea unui folicul primordial din zona corticala a ovarului. In corticala se gasesc mii de foliculi preimordiali din care se vor matura insa circa 300-500 in cursul vietii genitale a femeii.
Foliculul primordial este alcatuit di celula primordiala – ovogonia- care este inconjurata de un singur rand de celule foliculare. Ovogonia si celulele foliculare provin din epiteliul germinativ. Acesta acopera in perioada embrionara eminenta genitala situata pe fata interioara a corpului Wolff (rinichi primitiv).
La inceputul embriogenezei, in a 5-a, a 6-a saptamana, epiteliul germinativ prolifereaza sub forma de cordoane Pluger in mezenchimul crestei genitale. Dintre aceste celule se vor diferentia unele mai voluminoase cu un nucleu palid vezicular, care sunt ovogoniile, iar altele mai mici, rotunde sunt celule foliculare.
In geneza si dezvoltarea ovarului , in perioada embrionara, inmultirea stromei mezodermice. Va da nastere cordoanelor Pfluger, care vor ingloba cuiburi de celule epiteliare alcatuite din ovocitul primordial si un singur rand


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org