Referat - Cerebelul

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
411
Etichete
cerebelul
Descarcari
280
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cerebelul


Planul lucrarii


Motivatia alegerii temei

Dezbaterea temei

Configuratia externa a cerebelului
Structura interna:
a)Substanta alba
b)Substanta cenusie
Rolul fiziologic al cerebelului
Concluzii

3.Bibliografie


Motivatia alegerii temei

Citind despre rolul pe care il are cerebelul (creiur mic) in mentinerea echilibrului , a tonusului muscular si in coordonarea miscarilor fine comandate de scoarta cerebrala , mi s-a parut un subiect deosebit de interesant caci e legat de ceia ce imi place sa fac.
Imi plac sporturile ce presupun mentinerea buna a echilibrului, cum ar fi mersul pe bicicleta , cu rolele , patinajul si schiul.
M-au impresionat intotdeauna performantele zburatrilor la trapez din spectacolele de circ , a caror miscari trebuiesc perfect controlate.
In sfarsit , daca as sta sa visez la un viitor in chirurgie, imi dau seama de importanta mare a creierului mic in coordonarea miscarilor fine comandate de scoarta cerebrala pentru practicarea acestei meserii.
Suficiente motive pentru a studia aceasta tema !

Dezvoltarea temei

Cerebelul,creierul mic sau creierasul este o parte a encefalului situat in partea posterioara a cutiei craniene, partial acoperit de lobii occipitali ai emisferelor cerebrale , de care este separat printr-o prelungire a durei mater , denumita cortul cerebelului.
Din punct de vedere filogenetic , primele elemente cerebeloase apar la ciclostomi.
In ceiace priveste dezvoltarea ontogenetica,el deriva din vezicula metencefalica , fiind situate pe partea dorsala a trunchiului cerebral , de care este legat prin trei perechi de pedunculi cerebelosi.
La om, cerebelul reprezinta 1/10 din greutatea encefalului , avand o greutate de aproximativ 140 g.

Configuratia externa

Cerebelul este un organ ovoid , turtit de sus in jos si alungit transversal,alcatuit din 2 emisfere cerebeloase unite printr-o portiune mediana numita vermis.
Suprafata sa este strabatu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org