Referat - Combatare biologica

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3136
Etichete
combatare, biologica
Descarcari
968
Nota
2 / 10 - 1 vot


COMBATERE BIOLOGICA
INTRODUCERE
Organizatia Internationala de Lupta Biologica (O.I.L.B.) a definit combaterea biologica ca o utilizare a organismelor vii si a produselor activitatii lor biologice, cu scopul reglarii populatiilor de daunatori. Prin acestea se subliniaza, pe o parte, utilizarea constienta a dusmanilor naturali ai daunatorilor, iar pe de alta parte, a produsilor activitatii lor metabolice cu scopul nu de a eradica, de a distruge toti daunatorii, ci numai de a regla densitatile populatiilor de daunatori.
Extinderea metodelor biologice de combatere a daunatorilor, este una dintre directiile de perspectiva a dezvoltarii protectiei plantelor, mai ales pentru reducerea si eliminarea fenomenelor de poluare pe care le pot produce substantele chimice.
Conservarea si activarea mecanismelor naturale de reglare a densitatilor populatiilor de organisme daunatoare trebuie sa se bazeze pe o cunoastere profunda a tuturor factorilor si legaturilor biocenotice.
In general, in momentul de fata se remarca o tendinta clara e"ecologizare"activitatilor ce depind de mediul inconjurator.
Principiul de baza al conceptului de combatere biologica il constituie echilibru biocenotic prin care nivelul populatiei unei specii (prada, gazda) este conditionat de alte specii (pradatori, paraziti, patogeni). Acest echilibru este insa oscilant, are caracter dinamic si poate fi dereglat de unele practici agrotehnice sau de protectia plantelor. De aceea se impune sa se creeze conditii cat mai favorabile entomofagilor. Wiackowski (1971) acorda o importanta mare asa-ziselor metode biologice profilactice, adica metodelor de concentrare a entomofagilor in cadrul culturii subliniaza in special utilitatea hranei suplimentare (nectarul unori flori, polenul si secretiile dulci ale unor insecte), a gazdelor
intermediare a locurilor de iernaresi, in general, a metodelor de concentrare a entomofagilor (cultura in benzi a lucernei si alte masuri organizatorice si agrotehnice).
Zoofagi sunt deosebit de diversi si au o mare specificitate pentru diferiti daunatori. In plus pot singuri sa se dezvolte spontan ca urmare a cresterii numerice a gazdei (daunatorului). Aceasta inseamna ca de fapt reprezinta resurse naturale care se pot reinnoi singure.
In ultimii ani au fost elaborate metode perfectionate de inmultire in masa a diferitelor specii de zoofagi. De mare interes sunt speciile de zoofagi care au capatat rezistenta la unele pesticide si care in acest fel se pot integra mai bine in combatere.
Produsele microbiologice au progresat de asemenea substantial. Utilizarea virusurilor entomopatogene sub forma de preparate formulate are o mare perspectiva de utilizare. Au fost izolate 320 de virusuri de la peste 250 specii de insecte si acarieni, dintre care 38 au fost experimentati in combaterea unor insecte.
Tehnologia aplicarii mijloacelor microbiologice de protectia plantelor trebuie elaborata in functie de stadiul cel mai sensibil al daunatorului si trebuie sa asigure ingerarea produsului de catre insecta. In cazul multor produse microbiologice trebuie elaborate metode de interactiune indelungata a microbilor cu insecte.
Amestecurile de produse biologice si in special cu cele selective permit in plus reducerea dozelor de produs biologic si chimic, o conservare mai buna a entomofagilor si evitarea sau intarzierea aparitiei raselor existente.
In masura in care se vor elabora produse conditionate, care sa poata fi pastrate in timp, aceste produse se vor extinde mult mai mult.
Succesele obtinute in domeniul combaterii microbiologice permit o utilizare frecventa a acestor solutii de combatere in cadrul sistemelor integrate.
Un rol important in combatere il au substantele cu actiune asupra unor procese vitale si asupra comportamentului. Acstea sunt de fapt substante cu caracter mai selectiv si care deci permit sa se refaca si sa se activeze entomofagii in culturile in care se folosesc.
Hormonii si feromonii ca regulatori de crestere, dezvoltare si comportare a insectelor, sunt mesageri chimici si nu au o actiune toxica propriu-zisa. Ca transmitatori de informatie deregleaza programul de dezvoltare in anumite momente si acestia asigura si o selectivitate deosebita. Hormonii au un mod de actiune diferit. Prin tratarea unei culturi
mortalitatea imediata este relativ medie sau scazuta, dar supravietuirea fazelor urmatoare este foarte redusa, se reduce fecunditatea femelelor, creste procentul de oua sterile, se schimba procentul de indivizi in diapauza, raportul intre sexe, ceea ce in final duce la o eficacitate ridicata. Dar aceasta eficacitate asigura protectia culturilor mai tarziu decat un tratament cu un insecticid obisnuit.
Feromonii sunt substante ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org