Referat - Constipatia

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 13 ani
Afisari
1916
Etichete
constipatia
Descarcari
490
Nota
10 / 10 - 1 vot

Constipatia
Constipatia
Constipatia este o afectiune digestiva dintre cele mai frecvente, constand in evacuarea intarziata, la mai mult de 24-48 ore, uneori cu mare dificultate, a continutului intestinal.
Cauzele constipatiei functionale ¥ Alimentatia cu exces de carne, saraca in cruditati, legume si fructe, care asigura evacuarea ritmica a colonului. Lungimea intestinelor la om este structurata pentru hrana vegetala; homo-erectus a fost exclusiv culegator de plante, legume si fructe. ¥ Neglijarea actului fiziologic al golirii intestinului (act reflex-controlat) din jena exagerata, pudoare, comoditate, nerespectarea unei ore fixe s.a. ¥ Lipsa activitatii fizice zilnice, a unui program de educatie fizica. ¥ Obiceiul de a consuma apa putina, din prejudecata ca excesul de apa duce la hipertensiune, sau din lipsa senzatiei de sete. La fel de gresit este ca in curele de slabire sa nu se consume apa, desi se stie ca fara apa suficienta nu pot fi formate fecalele definitive, mai ales la cei cu un colon "vorace", ce absoarbe aproape tot. ¥ Excesul de laxative sau purgative pe care bolnavii le consuma zilnic perpetueaza o constipatie in cadrul "bolii laxativelor". ¥ Administrarea medicamentelor antispastice, a celor contra tensiunii arteriale marite, antiastmatice, scad mobilitatea intestinelor, ingreunand tranzitarea bolului fecal.
¥ La sugarul alimentat la san, constipatia poate fi produsa prin subalimentare ori prin absorbtia mare a laptelui (cel mai frecvent, copiii constipati sunt subnutriti). La sugarii hraniti natural, constipati, administrarea purgativelor nu e oportuna, iar laxativele trebuie administrate cu mult discernamant. ¥ Sugarul nutrit artificial poate deveni constipat prin administrarea in exces a laptelui de vaca, exces ce poate da o forma de distrofie.
Constipatia de cauza organica Apare in multe situatii, identificarea lor fiind absolut necesara la stabilirea tratamentului. Aceste cauze sunt: ¥ Dilatarea megacolonului (adica dilatarea intestinului gros, mai ales in segmentul sau terminal), a sigmoidului si rectului, dilatare ce poate ajunge de la un diametru normal de 14-15 cm la 60-70 cm, cu un continut de pana la 10-20 litri! ¥ Alungirea colonului (dolicocolonul). Partea sa terminala devine foarte mobila si apa se absoarbe aproape in intregime, producand constipatie. O frecventa cauza de modificare a tranzitului intestinal (constipatie alternand cu diaree) este diverticuloza, prezenta unor dilatatii in forma de deget de manusa pe peretele intestinal, marimea lor putand ajunge pana la aceea a unui ou. In aceste dilatatii fecalele stagneaza luni de zile. ¥ Alte cauze ce fac dificila evacuarea continutului intestinal: tumorile de orice fel localizate la intestine, hernia hiatala (inghinala) mare, incarcerata, anemiile, parazitii intestinali. Fisurile si fistulele anale, hemoroizii, iesirea in afara - temporar sau definitiv - a ultimei portiuni a matului gros (prolaps) - situatie foarte dureroasa, stenozele anorectale, papiloamele date de virusul specific, abcesul ori furunculul perianal sau orice alta afectare a zonei anorectale in care durerea este exacerbata de actul defecatiei, motiv pentru care bolnavul renunta la scaun si mancare. La femei, tumorile de ovar, uter, ori de prostata la barbati, fac dificila evacuarea continutului intestinal. Bolile psihice, de exemplu depresia sau neurastenia, bolile neurologice: leuconevraxite, scleroza multipla, traumatisme ale maduvei sau creierului, bolile endocrine (hipotiroidism si diabet zaharat) pot provoca si ele constipatie. Ptoza viscerala (stomac, intestine cazute) poate produce constipatie, iar cu trecerea timpului aceasta accentueaza ptoza, suferinta intalnita mai ales la femei, la obezi, la persoane foarte slabite, inaintate in varsta, care au o insuficienta a dinamicii musculaturii intestinale.
Simptomele bolii Pacientii constipati, indiferent de cauza, pot acuza dureri vagi abdominale, balonare, flatulenta suparatoare, dureri de cap mergand pana la migrene chinuitoare, greturi, scaderea poftei de mancare, au limba incarcata cu depozit albicios, gust amar, respiratie urat mirositoare, insomnie, astenie fizica, depresie, chiar anxietate. Materiile fecale, cand sunt evacuate la peste 3-4 zile, sunt in cantitate mare - uneori peste 5 kg (!) - sunt dure, cu aspect de masline, uneori de forma plata sau creion (in cancerul de colon), uneori cu urme de sange si urat mirositoare, datorita putrefactiei. Recomandarea de a privi diferitele aspecte ale fecalelor poate parea un gest dizgratios, dar el este foarte util pentru descoperirea timpurie a unor boli, nu lipsite de gravitate, pentru care trebuie apelat la medic. Cauza constipatiei trebuie neaparat stabilita, ca fiind baza pornirii unui tratament eficace. Acest diagnostic cauzal poate rezulta din analizarea datelor clinice, din examinari radiologice, irigografii, endoscopii, tomografii, rezonanta magnetica (acestea din urma pentru ...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2022 - Referatele.org