Referat - Creierul Animalelor

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1431
Etichete
creierul, animalelor
Descarcari
501
Nota
9 / 10 - 1 vot


Creierul animalelor este cea mai complexa structura cunoscuta si este diferita chiar si de creierul celor mai apropiate rude animale . Însa a evoluat din aceste structuri si are o legatura strânsa cu ele.
Creierul, ca organ separat , a crescut din sistemul nervos al primelor animale . Prima viata consta din organisme unicelulare , dar când s-au dezvoltat cu mai mult de o celula , cele care au avut cel mai mare succes au fost cele cu un sistem intern de comunicatii, un sistem nervos. Un asemenea sistem permitea celulelor sa faca schimb de informatii . Nu toate formele de viata au acest sistem intern de comunicatii : spongierii de exemplu nu au deloc asa ceva . Cele care au celule nervoase (neuroni) au putut sa adopte o varietate larga de forme si sa se adapteze la o gama mai larga de medii.
Cea mai veche si mai simpla forma de sistem nervos este reteaua nervoasa . A ceasta consta din celulele nervoase raspândite în întregul corp al animalului , facând posibil schimbul de informatii . Dar retelele nervoase nu au structuri centrale pentru coordonarea informatiilor . Cnidarii, precum hidra , si echinodermele , precum castravetele de mare , functioneaza cu retele nervoase. Daca apare un stimul , asemenea forme de viata reactioneaza rapid .
Daca de exemplu , o meduza este atinsa de o vietate mica ce este prada sa , întregul corp poate sa se contracte sau un tentacul poate sa se înfasoare în mod automat în jurul prazii .
Stimularea si reactia sunt rapide . Nu exista prelucrare de informatii , doar o actiune reflex.
CORDOANE NERVOASE
Urmatorul stadiu de dezvoltare a fost atunci când reteaua nervoasa a devenit cordon nervos – un manunchi de nervi dispus de-a lungul partii anterioare a corpului unui animal .
Odata ce celulele nervoase au ajuns sa fie asamblate în acest fel , terenul a fost pregatit ca unele sectiuni ale cordonului sa se transforme în ganglioni nervosi , niste noduri în care se întâlneau mai multi neuroni si puteau sa faca schimb de informatii si de comenzi . Animalele care au asemenea ganglioni sunt cele care prezinta simetrie fata de o axa centrala – adica pot fi împartite în jumatati care sunt imaginea în oglinda una fata de cealalta. Viermii lati planaria , de exemplu, au o serie de ganglioni similari dispusi de-a lungul unui cordon . În cazul râmelor , exista un ganglion pentru fiecare segment al corpului . Atât la viermii lati cât si la râme exista un singur ganglion în cap , care adesea este descris ca fiind un creier primitiv .
De exemplu , în cazul râmei , ganglionul din segmentul capului este conectat le gura .
La aceste animale ganglionul din cap a avut o mare importanta decât alti ganglioni , din doua motive principale .În primul rând , pentru ca era conectat direct la gura , el a devenit important în identificarea si localizarea hranei . De exemplu , dezvoltarea unui simt al mirosului a fost importanta , si aceasta a fost însotita de înmultirea functiilor ganglionului frontal . A existat de asemenea o crestere a importantei celulelor fotosensibile din cap : aceste s-au transformat mai târziu în ochi.
Faptul ca animalele se deplasau cu capul înainte în timp ce cautau hrana a facut ca importanta ganglionului cerebral sa creasca . Animalele care aveau un singur cordon nervos erau de asemenea mai eficiente si mai rapide în prelucrarea informatiilor decât animalele cu mai mult de un singur cordon .
Insectele s-au dezvoltat în urma cu aproximativ 550 milioane de ani . Ganglionul lor cerebral s-a dezvoltat , jumatate din el fiind dedicat prelucrarii informatiilor legate de simtul mirosului . Alte vietati la care au aparut ganglioni mai sofisticati au fost cefalopodele – sepiile , calmarii si caracatitele . În acelasi timp , tentaculele lor au devenit foarte abile , astfel încât ele au devenit vânatori priceputi în mediul marin.
La cefalopodel ganglionii au fuzionat formând un centru de control mare , dispus în jurul esofagului diferitelor specii . În acest centru de control , diferitii ganglioni controleaza zone diferite sau functii diferite ale corpului . Acesta seamana mult cu creierul vertebratelor. Sistemul nervos al animalelor lipsite de coloana vertebrala ( nevertebrate) poate sa fie foarte complex , musca domestica are peste un milion de celule nervoase . Însa dezvoltarea creierilor mari a aparut la vertebrate .
CREIERUL VERTEBRATELOR
Primele vertebrate s-au dezvoltat acum aproximativ 500 milioane de ani la sfârsitul cambrianului . Acestea au fost asa numitii pesti fara falci .Trasatura lor definitorie a fost chiar coloana vertebrala – un sir de oase legate între ele care puteau...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org