Referat - Crocodilul

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
314
Etichete
crocodilul
Descarcari
265
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Crocodilul


Ierarhii bine cunoscute
Crocodilli traiesc în comunitati care cuprind animale de aceeasi vârsta si acelasi sex,în cadrul carora domneste o ierarhie foarte stricta. Marii masculi,puternici si agesivi ,îsi apara teritoriile,care cuprind o zona terestra(o portiune de tarm) si una acvatica. Aceste teritorii ale masculilor se învecineaza,dar nu se suprapun,ca în cazul femelelor,care au locuri de ponta pe un teritoriu comu. Obesrvaraea atenta a coportamentului crocodililor a aratat ca ierarhia este permanent respectata,cu exceptia perioadelor de seceta foarte puternica,interval în care teritorialitataea dispare,animalele,inghesuindu-se în jurul ochiurilor de apa ramase. Statutul social al unuui crocodil este exprimat prin pozitia capului,a spatelui si a cozii. Masculii dominanti înoata la suprafata apei,ceilalti scot doar capul si deschid falcile, în semn de supunere fata de individul dominant. Luptele între masculi sunt rare,de obicei,ridicarea capului,a cozii si umflarea corpului fiind semnalele suficiente pentru îndepartarea unui rival. Daca acesta nu paraseste disputa, este muscat de baza cozii si de picioarele posterioare.
Nu se stie astazi cu certitudine daca crocodilul de Nil,mascul,este monogam sau poligam. Ultima ipoteza pare însa mai plauzibila. Parada nuptiala are loc cu 4-5 luni inaintea unei ponte,iar initiativa apartine femelei,care viziteaza teritoriile mai multor masculi,de obicei foatre agresivi în aceasta poerioada(postura de supunere pe care o arata femela îi mai îmblâzeste). Partenerii se apropie si îsi freaca boturile,mirosul emis de glandele aflate pe mandibula masculului stimulând femela.Jocurile de apropiere dureaza catena zile,apoi împerecherea are loc sub apa.

Un inceput de viata terestra

În cursul anotimpului secetos sau la înceutul celui polios,femelele îsi aleg locuri de ponta,în nisipul malului laoarecare distanta de apa,dartotdeauna deasupra nivelului maxim al acesteia. Disputele nu lipsesc în aceasta perioada,femel


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org