Referat - Cultura cartofului timpuriu, o activitate rentabila in practica legumicola

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
428
Etichete
cultura, cartofului, timpuriu, activitate, rentabila, practica, legumicola
Descarcari
270
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cultura cartofului timpuriu, o activitate rentabila în practica legumicola


Cartoful fiind considerat pe buna dreptate a doua pâine a omenirii, se cultiva pentru tuberculii sai, folositi într-o gama larga de preparate culinare si ca materie prima importanta pentru industria spirtului, amidonului, glucozei, dextrinei etc.
De la bun început trebuie stabilita terminologia de cartof timpuriu, de vara si de toamna, deoarece nu de putine ori se confunda scopul urmarit cu soiul cultivat. De fapt prin cartof pentru consum timpuriu, se înteleg acele culturi care au ca perioada de recoltare începând cu a doua jumatate a lunii mai si continuând-se de-alungul lunii iunie. în categoria culturilor de vara se încadreaza culturile de cartof cu recoltare pe parcursul lunilor iulie si august, iar cele care se recolteaza toamna constituie cartoful pentru consum de toamna si pâna în primavara la aparitia noii recolte.
Referitor la realizarea cartofului extratimpuriu în gospodariile individuale se pot utiliza ca sisteme: cultura în rasadnite calde cu platforma de biocombustibil; cultura în câmp; cultura protejata cu folie de polietilena sau cultura în solarii.
Pe lânga utilizarea spatiilor de cultura enumerate mai sus trebuie avut în vedere si introducerea diferitelor masuri tehnice si tehnologice care îmbunatatesc conditiile de crestere si dezvoltare a plantelor.
Dintre masurile tehnice folosite cu bune rezultate în cultura cartofului timpuriu mentionam utilizarea materialului biologic la plantare atât preîncoltit cât si înradacinat. înradacinarea se poate realiza în ladite unde se pun în straturi alterne amestecul de pamânt format din mranita, turba si nisip cu grosime de 5 cm si tuberculii de cartof în prealabil preîncoltiti. Pentru umectarea amestecului nutritiv se poate folosi o solutie formata din 60 g superfosfat si 30 g sare potasica la 10 ml apa. Timpul de înradacinare fiind de 6-10 zile. în acest caz rasarirea are loc dupa 12-15 zile, iar la circa 20 zile se poate începe reco


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org