Referat - Cum stabiliti momentul optim de recoltare a plantelor furajere cultivate

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
570
Etichete
cum, stabiliti, momentul, optim, recoltare, plantelor, furajere, cultivate
Descarcari
285
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cum stabiliti momentul optim de recoltare a plantelor furajere cultivate?


Pierderile cele mai mari în privinta calitatii furajelor verzi se înregistreaza la recoltarea acestora. în majoritatea fermelor se practica sistemul de recoltare târzie când, desi productia de masa verde sau fân creste, scade puternic calitatea furajului. Aceasta situatie duce în mod direct la scaderea productiei animaliere, iar pentru echilibrarea nutritiva a animalelor este obligatorie folosirea aditivilor furajeri (mai ales de natura proteica) în ratiile furajere.
La plantele furajere nu exista o relatie directa între productia de masa verde sau fân si calitatea acesteia, astfel ca recoltarea mai târzie poate sa aduca o productie mai mare, dar calitatea furajului scade foarte mult.
De aceea, fiecare crescator de animale poate sa aplice cea mai eficienta lucrare în producerea de furaje daca stie sa stabileasca momentul optim de recoltare a plantelor furajere, deoarece un furaj de buna calitate este mai bine consumat de animale, productia de lapte si carne înregistreaza sporuri semnificative.

Recoltarea lucernei
Întârzierea recoltarii lucernei duce la o scadere drastiuca a calitatii furajului, asa cum se constata din datele prezentate în Tabelul 1. astfel, între faza de îmbobocire si sfârsitul fazei de înflorire, continutul de proteina bruta scade cu aproape 35% si creste puternic continutul de celuloza al plantelor. De asemenea, se înregistreaza scaderi pronuntate ale continutului de fosfor si de potasiu, elemente deosebit de importante în metabolismul animalelor. Totodata, desi productia de masa verde creste continuu pâna la sfârsitul fazei de înflorire, cantitatea de proteina scade cu aproape 20%. Aceasta ne determina, de fiecare data, sa va recomandam ca recoltarea lucernei sa se efectueze la începutul fazei de îmbobocire a plantelor.
În cazul celorlalte leguminoase perene, recoltarea se va efectua la urmatoarele fenofaze: • trifoiul rosu la sfârsitul fazei de îmbobocire; sparceta la


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org