Referat - Despre ciuperci

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
405
Etichete
despre, ciuperci
Descarcari
223
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Introducere


Ceea ce se numeste în mod comun ciuperca este un corp fructifer care are rolul de a produce spori. Pentru ca un corp fructifer sa ia nastere este necesar ca miceliile primare ale aceleiasi specii sa vina în contact.
Împrastierea sporilor are loc de cele mai multe ori datorita vântului; deoarece sunt extrem de usori, pot fi transportati în scurt timp la o distanta de sute de kilometri.
Perpetuarea diferitelor specii de ciuperci se poate face si datorita transportului pasiv al sporilor de catre numeroasele inscte.
Ciupercile cuprind o varietate extrem de larga (peste 100 000 de specii raspândite în toate ecosistemele), fiind incluse în mod traditional printre vegetale.
 Morfologia ciupercilor
Ciupercile clasice din paduri, au un picior mai mult sau mai putin dezvoltat, când doar cilindric, când îngrosat sau subtiat la baza, câteodata chiar ondulat sau serpuit si uneori turtit, sau prelungit în sol cu un miceliu de lungime variabila. Suprafata poate fi neteda, zbârcita, flocoasa, cu vinisoare, striata etc.
Este important sa se observe si modul de insertie a piciorului în palaria de deasupra lui: aceasta poate fi complet centrala, mai mult sau mai putin excentrica, si rareori complet laterala.
Forma palariei variaza foarte mult; la început ea este de forma globuloasa, iar la maturizarea deplina poate fi concava sau chiar în forma de pâlnie.
Suprafata poate fi neteda, crapata, cu aspect lucios, vâscos, uscat sau granulat. Marginea este de regula întreaga, dar de multe ori si sinuoasa sau lobata, câteodata cu franjuri dantelate care atârna.

Amanita phalloides - Buretele viperei Cum traiesc ciupercile?
Ciuperci saprofite
Cea mai mare majoritate a ciupercilor se dezvolta pe resturile moarte sau în descompunere ale organismelor vegetale ca: busteni putreziti, frunzis din padure, ramuri sau scoarta de copac cazute pe pamânt, balegar de la erbivore.
Ciuperci parazite
Aceste ciuperci traiesc pe seama unor organisme vegetale vii, în special arborii mari


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org