Referat - Diabet

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2795
Etichete
diabet
Descarcari
802
Nota
8 / 10 - 1 vot

Este foarte important ca persoanele care se suspecteaza de diabet sa ia legatura cu medicul de familie sau cu o unitate sanitara specializata. Urmatoarea suita de întrebari si raspunsuri nu poate substitui un consult medical adecvat.
Ce este diabetul?
Care sunt simptomele diabetului?
Care sunt factorii de risc în diabet?
Care este tratamentul pentru diabet?
Ce cauzeaza diabetul de tipul 1?
Poate fi diabetul prevenit?
Exista o cura pentru diabet?
 
Ce este diabetul?
Majoritatea mancarii pe care o consumam se transforma în glucoza sau zahar pe care corpul nostru o foloseste pe post de combustibil energetic. Pancreasul, un organ dispus în apropierea stomacului, secreta un hormon numit insulina care ajuta glucoza sa patrunda în celule corpului nostru. În cazul bolii diabetice, corpul fie nu secreta suficienta insulina sau nu poate folosi insulina pe care o produce. Acest lucru determina cresterea nivelului de zahar în sange. Diabetul poate cauza complicatii serioase inclusiv boli de inima, orbire, colapsul rinichilor si amputarea extremitatilor. În Statele Unite diabetul este pe locul sapte între afectiunile cauzatoare de moarte.
 
Care sunt simptomele diabetului?
Persoanele care se suspecteaza de diabet trebuie sa vada un doctor pentru un diagnostic corect. Simptomele pot fi regasite în lista de mai jos. Este posibil ca sa nu existe nici una dintre simptome.
Urinare frecventa
Sete excesiva
Pierdere inexplicabila în greutate
Foame extrema
Afectiuni ale vederii
Mancarimi sau amorteli în membre
Senzatie de oboseala permanenta
Piele uscata
Cicatrizare lenta a ranilor
Incidenta sporita a infectiilor
Greata, senzatia de voma sau durerile de stomac pot insoti aceste simptome în debutul abrupt al diabetului insulino-dependent supranumit si diabet de tipul 1.
Care sunt factorii de risc în diabet?
Descrierea urmatoarelor tipuri de diabet si cateva dintre riscurile asociate preluate de la Centru de Prevenire si Control al Îmbolnavirilor din SUA, Atlanta Georgia poate fi prezentata succint dupa cum urmeaza
Tipul 1 de diabet s-ar numi diabetul insulino-dependent melitus sau diabetul cu debut juvenil. Tipul 1 de diabet se regaseste in 5% pana la 10% din cazurile de diabet diagnosticat. Factorii de risc sunt mai bine definiti pentru diabetul de tip 1 decat pentru diabetul de tip 2 dar factorii autoimuni, genetici si de mediu sunt implicati în mod determinant în aparitia acestui tip de diabet.
Diabetul de tipul 2 s-ar numi diabetul mellitus nedependent de insulina sau diabetul cu debut adult. Diabetul de tipul 2 se regaseste in 90% pana la 95% din cazurile de diabet diagnosticat. Factorii de risc pentru diabetul de tipul doi includ varsta avansata, obezitate, cazuri anterioare de diabet în familie, diabet în sarcina, intoleranta la glucoza, inactivitate fizica, rasa. Afro-americanii, hispanicii/latinoamericanii, amerindienii, si unii americani de origine asiatica au o predispozitie pentru diabetul de tipul 2.
Diabetul în sarcina se dezvolta în 2% pana la 5% dintre cazurile de sarcina dar dispare de obicei odata cu nasterea. Obezitatea este asociata cu un predispozitie pentru diabetul de tipul 2. De asemenea femeile cu diabet în sarcina au o predispozitie sporita pentru diabetul de tipul 2 odata cu trecerea timpului. Unele studii releva ca aproape 40% dintre femeile cu diabet în sarcina s-au imbolnavit în timp de diabet de tipul 2.
Alte tipuri specifice de diabet rezulta din sindromuri genetice, operatii, droguri/medicamente, malnutritie, infectii si alte afectiuni. Aceste tipuri de diabet se regasesc în 1% pana la 2% dintre cazurile de diabet diagnosticate.
Care este tratamentul pentru diabet?
Se pot aborda mai multe strategii de tratament pentru diabet sub îndrumarea unei echipe medicale calificate.
Cunostiintele despre diabet, tratamentul si preventia evolueaza de la o zi la alta. Tratamentul are ca scop mentinerea, conservarea nivelului normal de glucoza în sange. Auto monitorizarea este o componenta determinata în tratarea diabetului. Tratamentul pentru diabet este personalizat si se adreseaza aspectelor medicale, psihosociale si ale stilului de viata.
Informatiile depre tratarea diferitelor forme de diabet preluate de la Centru de Prevenire si Control al Îmbolnavirilor din SUA, Atlanta Georgia pot fi prezentate succint dupa cum urmeaza.
Tratamentul diabetului de tipul 1: Deficitul productiei de insulina a pancreasului face ca diabetul de tipul 1 sa fie dificil de controlat. Tratamentul necesitata un regim strict care incude de obicei o dieta calculata cu grija, activitate fizica planificata, testarea la domiciliu a nivelului de glucoza în sange si multiple injectii cu insulina zilnice.
Tratamentul diabetului de tipul 2: Acest tratament include de obicei un control al ...


  • Referate asemanatoare

    • Diabet

      Este foarte important ca persoanele care se suspecteaza de diabet sa ia legatura cu medicul de famil ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org