Referat - Dinozaurii

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1163
Etichete
dinozaurii
Descarcari
769
Nota
9 / 10 - 1 vot

Dinozaurii, stramosii pasarilor
Cu milioane de ani in urma, in timpul Jurasicului, cand dinozaurii dominau Pamantul, traia o “pasare” in apropierea unui lac inconjurat de vegetatie luxurianta. Pasarea era de marimea unui cocos si avea o coada lunga, asemeni stramosilor sai – dinozaurii. Aceasta pasare primitiva (Archaeopteryx - “aripi stravechi”) a urmat o linie evolutiva care a anticipat configuratia fiecarei pasari din ziua de azi.
Analizand firul evolutiei reptilelor, care s-a petrecut cu aproximativ 350 de milioane de ani in urma, reprezinta un nod evolutiv, fiind diferite pe de o parte amfibienii din care provin si pe de alta parte, de pasarile si mamiferele care au rezultat din reptile. Daca primele reptile se cunosc din Carboniferul superior, pasarile s-au desprins de grupul reptilelor in Jurasic cu aproximativ 250 de milioane de ani in urma. Linia pasarilor primitive a suferit in timp transformari continue pana cand acestea au ajuns sa se adapteze la zbor.
…misteriosul dinozaur – pasare
In anul 1996, pe cand directorul Muzeului National de Geologie din Beijing deschidea o cutie cu fosile descoperite in Provincia Liaoning din nord-estul Chinei s-a pomenit in fata oaselor unei creature necunoscute. Ji Qiang, directorul, se astepta sa gaseasca in cutie fosilele unui peste stravechi sau resturile unei fosile oarecare, pentru ca acea provincie este recunoscuta in toata lumea pentru bogatia fosilelor conservate in sedimentele de pe fundul unui lac, cu straturi vechi de peste 120 de milioane de ani. Creatura, in fata careia se afla Ji Qiang, era de marimea unui pui,cu capul rasucit spre spate: craniul mare, dintii ascutiti, o pereche de membre anterioare scurte si coada cu vertebre, aproape de doua ori mai lunga de cat corpul. Exemplarul era atat de bine conservat, incat Ji Qiang a putut observa toate detaliile de structura ale scheletului. Specialistul a crezut ca este vorba de un mic dinozaur: insa pe partea dorsala a corpului, de la gat pana la coada, a identificat prezenta unui sir de fire subtiri, cu margini negre. Acele filamente erau zbarlite si imbracau spatele animalului. Identificarea a condus atat la descoperirea unui nou dinozaur, cat si la descifrarea unuia din cele mai mari mistere: originea pasarilor. Noua descoperire a fost numita Sinosauropterix prima, care inseamna “primul dragon chinezesc cu pene”.
De ce este importanta aceasta descoperire ? Deoarece, de-a lungul mai multor generatii, oamenii de stiinta s-au intrebat, care este originea pasarilor, s-au desprins cumva din dinozaurii ? Si daca da, din care anume ? Apoi, unde se afla veriga de legatura dintre marele grup al stravechilor dinozauri si actualele cinteze, privighetori, pasari ale paradisului ?
…descoperiri, dezbateri, indoieli
Caracteristica principala a pasarilor este tocmai prezenta penelor si a oaselor subtiri
si pneumatice – structuri din cauza carora nu s-au pastrat multe fosile de pasari. De aceea, toti specialistii care s-au intrebat asupra cheii originii pasarilor si a zborului avian, au fost mereu in impas. Altfel spus, exista foarte putine locuri in care s-au pastrat totusi, fosilele primelor pasari, pe seama carora sa se reconstituie indepartatul si nerecunoscutul trecut avian. Descoperirile din ultimele doua decenii in mai multe puncte de pe glob, au impulsionat ritmul cercetarilor si au deschis dezbateri incinse asupra liniilor si ramurilor arborelui filogenetic avian. Cei mai multi oameni de stiinta plaseaza primul dragon chinezesc cu pene intr-o linie evolutiva straveche, care a facut legatura intre dinozauri si pasari. O parte din specialisti pastreaza inca indoieli asupra legaturii dinozauri–pasari si sustin ca linia aviana s-a desprins din unele reptile primitive, cu mult inainte ca Synosauropterix sa se fi ospatat cu ultima lui prada – un mamifer mic, poate un sobolan. Ca orice noutate in stiinta, noul dinozaur cu pene descoperit, care sugereaza inrudirea cu pasarile actuale, este greu de acceptat de comunitatea stiintifica. Probabil ca omul este subiectiv si chiar invidious pe aparenta libertate a pasarilor, care pot zbura unde vor. Pasarile au invins gravitatia si au devenit stapanele cerului, numai gratie dobandirii aripilor, subtierii si umplerii cu aer a oaselor, formei aerodinamice a corpului si flexibilitatii penelor.
…contrariata origine a pasarilor
Un intelept al sec. XVIII a sugerat ca pasarile s-ar fi desprins din pestii care au sarit din mare pe uscat. Astfel, inotatoarele pectorale s-ar fi transformat in aripi cu pene, corpul a fost acoperit tot cu pene, iar inotatoarele abdominale s-ar fi transformat in picioare. La jumatatea sec. XIX insa, oamenii de stiinta au observat ca pasarile aveau o structura mult asemanatoare cu cea a reptilelor, doar ca in loc de maxilar cu dinti au cioc, iar cele trei degete reptiliene sunt ascunse in aripa. Dar nimeni nu se gandise incat sa afirme existenta ...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org