Referat - Dinozaurii

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 13 ani
Afisari
2005
Etichete
dinozaurii
Descarcari
428
Nota
9 / 10 - 1 vot

DINOZAURII
Dinozaurii sunt animale care au aparut pe Pamânt în urma cu 200 de milioane de ani. Ei aveau fie forma de sopârla, fie forma de pasare. Pâna acum au fost gasite si clasificate circa 1300 de specii de dinozauri. Numele lor vine din limba greaca si înseamna “sopârla înfioratoare”, datorita dimensiunilor uriase ale unora dintre ele.
Dinozaurii traiau pe uscat – ca sopârlele, în apa – precum crocodilii si în aer – la fel ca pasarile. Dintre dinozauri au aparut si primele zburatoare, stramosii pasarilor de astazi. Ei aveau aripi din membrana, cioc lung si ghiare si erau acoperiti cu par. Penele pasarilor de astazi au evoluat din acesti peri. Toti dinozaurii aveau coada.
Dupa cum se hraneau, dinozaurii erau ierbivori sau carnivori. Dintre dinozaurii ierbivori au evoluat cele mai mari reptile, cu corp urias, gât lung si cap foarte mic în raport cu corpul. Cel mai mare dinozaur ierbivor avea o greutate de circa 130 de tone si o lungime mai mare de 40 de metri. Dinozaurii carnivori erau feroci si îsi urmareau prada alergând pe picioarele din spate. Cel mai cunoscut dinozaur rapitor este Tyranosaurul (“sopârla tiran”), care avea cam 12 metri lungime si cântarea peste 8 tone.
Dinozaurii ierbivori se aparau de dinozaurii rapitori prin mai multe mijloace:
dimensiunile foarte mari
pielea foarte groasa, chiar acoperita cu platose cornoase
coada lunga si puternica
coarne, ghimpi si spini pe suprafata corpului.
Puii dinozaurilor ieseau din oua, în cuibul facut de parinti. Ouale de dinozauri aveau cam 20 de centimetri. Pui mici ramâneau o vreme în cuib unde erau hraniti de catre parinti la fel ca puii pasarilor de astazi.
Despre dinozauri avem numeroase urme si dovezi - “fosile”. Acestea sunt schelete întregi, oase sau fragmente de oase, coji de oua, urme imprimate în gresii sau alte roci.
Mai multe fosile putem vedea la Muzeul de Istorie Naturala “Grigore Antipa”. In urma cu patru ani, am vizitat împreuna cu parintii expozitia “Jurasic Parc” la Muzeul de Geologie de la Sosea, unde am vazut multe machete de dinozauri, unele în marime naturala.
Reptilele ancestrale se deplasau în 4 membre atasate de corp, ca la varani. Dinozaurii aveau membre care sprijineau corpul într-o pozitie verticala, acestia din urma având mai multe avantaje: puteau face pasi mari, alergau mai repede decât reptilele care se târau pe pamânt. Dinozaurii umblau în 4 sau 2 membre. Unele reptile erau foarte agile, alergând cu viteze de peste 50 km / h în timp ce sauropodele cu o greutate de peste 5 tone si membre puternice, butucanoase, se deplasau mai încet.
Ultimii dinozauri au disparut cu aproximativ 65 milioane de ani în urma, dar pâna atunci, timp de 160 de milioane de ani, au fost stapânii planetei.
Istoria de 4,5 miliarde de ani a Pamântului este împartita în ere geocronologice. Epoca dinozaurilor se extinde pe cea mai mare parte a erei Mezozoice. Mezozoicul este împartit la rândul lui în 3 perioade geocronologice:
Triasic - când au aparut dinozaurii,
Jurasic,
Cretacic – la sfârsitul caruia au disparut dinozaurii.
Nimeni nu stie exact din ce motiv au disparut dinozaurii. La începutul cercetarilor se credea ca dinozaurii fiind animalele cu sânge rece, si nefiind capabile sa-si regleze eficient temperatura corporala, au pierit pur si simplu de frig, în urma racirii pe glob la sfârsitul perioadei cretacice. Deoarece în prezent avem dovezi care arata ca unele specii aveau sânge cald aceasta ipoteza nu este suficient de convingatoare.
Adevarul ramâne sa fie descoperit.
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2022 - Referatele.org