Referat - Elefantul

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2290
Etichete
elefantul
Descarcari
717
Nota
9 / 10 - 1 vot


Referat la Biologie
Clasa: Mammalia
Ordin: Proboscidea
Familia: Elephantidae
Gen/Specie: Elephas maximu – Elefantul Asiatic Loxodonta africana – Elefantul African
De-a lungul istoriei, oamenii au pretuit elefanti pentru dimensiunile si puterea lor. Pe câmpul de luptã au zdrobit si îngrozit inamicii. Au fost dresati sã care provizii grele de-a lungul junglei si sã târascã busteni din pãdurile unde odinioarã au trãit.
Timp îndelungat elefantii au fost admirati si onorati, iar în Thailanda, India si în alte tãri din Sud-Estul Asiei elefantii frumos decorati joacã încã un rol important în ceremoniile religioase traditionale. Conform traditiei Buddhiste, Buddha a ales forma unui elefant alb ca una dintre multele sale încarnãri pãmântene.
În ultimii 40 de milioane de ani, mai mult de 600 de specii de elefanti au populat Pãmântul. Azi numai douã mai sunt în viatã. Fluctuatiile climei de-a lungul mileniilor si schimbãrile rezultate în vegetatie au cauzat extinctia a multe specii de elefanti dar impactul omului a avut si el un rol important.
EVOLUTIE
Cei mai bãtrâni strãmosi ai elefantilor moderni au evoluat acum 65 de milioane de ani în regiunea cunoscutã acum ca Egipt. Numiti Moeritherium, aceste animale trãiau în mlastini iar mãrimea lor era cuprinsã între cea a unui porc si cea a unei vaci. Posedau douã perechi de dinti în fatã, usor alungiti care aveau sã devinã în cele din urmã colti. Trei grupuri de animale asemenea elefantilor descind din Moeritherium, Deinotherioidea, Mastodontoidea, si Elephantoidea. Deinotherioidea a evoluat în urmã cu circa 54-38 de milioane de ani si trãia în anumite pãrti ale Asiei, Europei si Africii. Avea trompã si doi colti întorsi înapoi, posibil pentru scoaterea mâncãrii de pe marginea si din fundul mlastinilor. Ultimul membru al acestui grup a murit cu circa 10 mii de ani în urmã.
Primul membru al grupului Mastodontoidea a evoluat acum circa 38 de milioane de ani. Aceste animale aveau trompe asemenea elefantilor si, în functie de familie, doi sau patru colti - cei superiori erau verticali sau îndoiti în sus. Perechea de jos, când exista, era îndoitã înainte si avea uneori forma unor unor lopeti, se pare pentru dezgroparea plantelor si bulbilor. Mastodontul, cel mai popular membru al acestui grup, a evoluat acum circa 15 milioane de ani, si s-a rãspândit în Europa, Asia, Africa si America de Nord. Descendentii sãi au trãit în lumea rece a ultimii Mari Glaciatiuni (2,5 milioane – 8000 de ani în urmã), când ghetarii grosi acopereau pãrti ale Americii de Nord si ale Europei. Mastodontul avea doi colti curbati în sus si era acoperit cu o blanã groasã de pãr mitos. În urmã cu circa 10 mii de ani, primii oameni au început sã vâneze mastodontii, contribuind la extinctia lor.
Grupul Elephantoidea, care a evoluat în urmã cu circa 8-10 milioane de ani, include Mamutul si Stegolophodon. Mamutul a trãit de asemenea în timpul Erei Glaciare si era acoperit cu o blanã groasã, lânoasã. Spre deosebire de coltii curbati înainte ai mastodontului, cei ai mamutului erau îndoiti înapoi. Avea o cocoasã proeminentã. Rãtãceau prin America de Nord, Africa , Europa si Asia, unde au fost vânati de oamenii primitivi, si au murit cu circa 8000 de ani în urmã. Stegolophodonul a evoluat cam în aceeasi perioadã cu mamutul si popula Europa, Asia, Africa. Coltii sãi si alte caracteristici erau intermediare între mamut si elefantul modern. Stegolophodonii sunt elefantii africani si asiatici de astãzi.
Rãspândire si habitat
Fosile ale strãmosilor elefantilor indicã cã au trãit odatã pe fiecare continent în afara Australiei si Antarcticii, dar habitatul de azi e limitat la Africa si pãrti ale Asiei de Sud-Est.
Elefantii ocupã o varietate de medii-câmpii, mlastini, pãduri, deserturi si munti. Sunt ierbivori si au nevoie de cantitãti importante de hranã si apã de bãut pentru a-si mentine mãrimea impozantã. Chiar si turme mici de câtiva exemplare pot consuma rapid resursele de mâncare si apã ale unei zone. Ei migreazã sezonier într-o buclã mare, cãutând resurse proaspete în arealul lor, care se poate extinde pânã la 1500 de kmp. În cãutarea sa de hranã, un elefant poate cãlãtori pânã la 5-10 mii de km anual, cel mai lung record de migratie al unui mamifer.
Descriere fizicã
Cele douã specii ale familiei Elephantoidea se pot diferentia prin mãrimea urechilor. O privire mai amãnuntitã dezvãluie alte deosebiri. Elefantul asiatic, de exemplu, are 4 degete la fiecare picior posterior în timp ce cel african are doar 3.
Ei diferã în mãrime, culoare si alte caracteristici fizice. Elefantul african poate fi deosebit prin dimensiunile sale mult mai...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org