Referat - Evaluarea impactului asupra mediului

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
838
Etichete
evaluarea, impactului, asupra, mediului
Descarcari
345
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Evaluarea impactului asupra mediului

Pentru a pastra un echilibru între mediul natural, resursele acestuia si om, este necesara o planificare strategica a dezvoltarii, astfel încât sa existe, în permanenta, un raport stabil între habitatul natural si populatia umana. Necesitatea sustinerii simultane a dezvoltarii economice concomitent cu dezvoltarea mediului natural, impune o evaluare a impactului asupra mediului în fazele incipiente ale planurilor si programelor, în scopul sustinerii dezvoltarii durabile, conform HG 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluarii de mediu pentru planuri si programe.
Evaluarea impactului asupra mediului identifica, descrie si evalueaza, în mod corespunzator si pentru fiecare caz, efectele directe si indirecte ale proiectului asupra urmatorilor factori: fiinte umane, fauna si flora, sol, apa, aer, clima si peisaj, bunuri materiale si patrimoniu cultural, precum si interactiunea dintre factorii mentionati. Evaluarea impactului asupra mediului a fost introdusa în legislatia româneasca în vederea alinierii prevederilor sale la dispozitiile legislatiei internationale si comunitare. Evaluarea impactului asupra mediului constituie unul din instrumentele de baza ale politicilor si legislatiilor moderne de mediu. Cea mai buna politica de mediu consta în prevenirea generarii poluarii la sursa, ca prima optiune, în defavoarea încercarilor ulterioare de tratare a rezultatelor poluarii.
Legislatia nationala prevede ca, evaluarea impactului asupra mediului trebuie realizata cât mai devreme posibil astfel încât, pe de-o parte, sa existe toate premisele ca nu se vor irosi resursele materiale si de timp pentru proiectarea unei activitati, iar pe de alta parte, informatiile despre proiect pe care titularul acestuia le poate furniza autoritatilor competente sa fie suficiente pentru realizarea evaluarii impactului asupra mediului. Evaluarea impactului asupra mediului se realizeaza pentru anumite proiecte, prevazute de legislatia în


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org