Referat - FASOLEA

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2588
Etichete
fasolea
Descarcari
949
Nota
1 / 10 - 1 vot


FASOLEA (semivolubila)
Importanta culturii
Importanta fasolei consta în marea valoare alimentara a boabelor ei. Ele constituie un aliment bogat în proteine (25 – 28%) si vitamine foarte nutritive si foarte ieftin. Tulpinile de fasole ramase dupa treierat (vrejii), împreuna cu pastaile, sunt de asemenea bogate în proteine si reprezinta un bun furaj mai ales pentru oi.
În tara noastra suprafetele cultivate cu fasole în cultura pura a crescut mult în ultimii ani. În plus, pe suprafete însemnate, fasolea se cultiva si intercalat, printre porumb.
Soiuri
Soiurile cultivate în tara noastra, fac parte din specia de fasole comuna (phaseolus vulgaris). Soiurile de fasole cultivate au o perioada scurta de vegetatie (75 – 100 zile) si sunt cu seminte albe. Dupa modul de crestere a plantei, soiurile se prezinta sub doua forme:
cu tulpina scunda (30 – 40 cm) si dreapta cunoscute si sub numele de soiuri de „fasole oloaga”;
cu tulpina mai înalta (50 – 70 cm), semivolubila.
Principalele caracteristici ale soiurilor de fasole sunt prezentate în tabloul:
Soiul si originea
Tulpina
MMB (g)
Perioada de vegetatie (zile)
Zonele de cultura
Soiuri autohtone Ardeleana
Oloaga
150 – 200
96 – 120
Transilvania si Vestul Tarii
Fundulea 332
Oloaga
260 – 310
75 – 80
S si S-E Tarii numai în cultura succesiva
Avans
Semivolubila
280 – 370
79 – 97
Silvostepa Munteniei si zona colinara din Oltenia
Cealâ din Dobrogea
Semivolubila
300 – 350
80 – 115
Dobrogea si Câmpia Dunarii
Orizont
Semivolubila
260 – 330
75 – 95
S si V Tarii, Transilvania
Premial
Semivolubila
300 – 380
81 – 93
Zonele de deal din Oltenia, Muntenia si Moldova
Progres
Semivolubila
160 – 200
75 – 96
Toate zonele. Cultura succesiva
Soiuri straine Gratiot (S.U.A.)
Oloaga
160 – 190
79 – 87
Moldova, Banat si cultura succesiva
Magna (Cheoslovacia)
Oloaga
340 – 380
79 – 86
Moldova
Bistrenski (Bulgaria)
Semivolubila
280 – 320
80 – 100
Câmpia de Vest, S Tarii si Moldova
Mare de Nord (Great Northern) (S.U.A.)
Semivolubila
230 – 300
75 – 95
S Tarii
Cerinte fata de clima si sol
Clima
Fasolea este o planta iubitoare de caldura. Semintele germineaza la temperatura de 8 – 10 (C, iar în timpul vegetatiei necesita o temperatura de 20 – 25 (C. Temperaturile joase întârzie cresterea si dezvoltarea, iar gerurile, chiar de 0 (C distrug cultura. Temperaturile prea ridicate (peste 25(C) mai ales în perioada înfloririi, nu-i sunt asemenea favorabile.
În ce priveste umiditatea fasolea rezista relativ bine la seceta, în special în prima parte a vegetatiei. Are însa nevoie de umiditate moderata, în special de umiditate atmosferica, în timpul fecundarii florilor si a formarii boabelor.
Din aceasta cauza în Sudul tarii, fasolea da rezultate foarte bune cât se cultiva intercalat, printre porumb. Umiditatea prea multa este însa daunatoare, favorând aparitia bolilor.
Solurile favorabile pentru fasole sunt cele cu textura mijlocie (lutoase, lut – nisipoase), fertile, cu reactie neutra (pH – ul 6,5 - 7,5). Nu sunt indicate solurile: grele, reci, umede, nici cele nisipoase sau salinizate.
Zonele de cultura
În tara noastra fasolea gaseste conditii foarte favorabile, în Câmpia de Vest si Câmpia Transilvaniei, mai ales pe vaile principalelor râuri. În restul tarii fasolea poate fi cultivata în conditii favorabile de cea mai mare parte a terenurilor arabile.
Rotatia
Fasolea este, în general, putin pretentioasa fata de planta premergatoare. Cele mai bune rezultate le da însa când urmeaza dupa culturile care parasesc terenul mai devreme si dau posibilitatea ca, prin lucrarile de pregatire, sa se acumuleze cât mai multa umiditate în sol (cerealele paioase si culturile prasitoare timpuri).
Nu sunt indicate ca plantele premergatoare pentru fasolea culturile de leguminoase în general de floarea soarelui, rapita sau în întrucât acestea pot favoriza raspândirea unor boli comune. De asemenea, fasolea nu poate urma nici dupa porumbul tratat cu erbicide triazinice. Desi fasolea merge uneori bine si dupa ea însasi, pentru a se preveni raspândirea bolilor specifice, se recomanda sa nu revina pe acelasi teren decât dupa o perioada de cel putin 4 ani.
Fiind în acelasi timp leguminoasa si prasitoare si racoltându-se destul de timp...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org