Referat - Fitoestrogenii-hormoni vegetali cu doua fete

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
387
Etichete
fitoestrogeniihormoni, vegetali, doua, fete
Descarcari
272
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Fitoestrogenii-hormoni vegetali cu doua fete

Cu mai bine de un secol în urma primii crescatori de oi ai ajuns sa pasuneze oile pe la mijlocul zonei estice de litoral a Australiei, cu clima temperata si mai umeda. Nu mica le-a fost bucuria când au vazut ca pasunile de aici sunt bogate în trifoliene, mai cu seama în Trifolium subteranum (Trifoi subteran – inflorescenta se întoarce si intra în pamânt), Medicago litoralis (Lucerna de litoral) si Trofolium pratense (Trifoi rosu).
În sezonul de monta acesti crescatori îsi faceau planuri foarte optimiste. Si aveau de ce. Oile manifestau calduri cu intensitate ridicata si se asteptau ca la fatare sa fete toate si cât mai multe doi miei. Dupa terminarea fatarilor dezamagirea a fost pe masura, din oile matca au fatat abia o treime, dar si din acestea 30-40% au prezentat distocii, iar mieii obtinuti mureau dupa fatare în proportie mare (40-50%). În urma unor investigatii ample s-a ajuns la concluzia ca responsabile de aceste neajunsuri sunt trifolienele din pajisti, în special Trifoiul subteran si Lucerna de litoral, motiv pentru care acest sindrom a primit denumirea de boala de trifoi (Clover diseases).
Ulterior, prin dobândirea unor tehnici de investigare, s-a reusit depistarea în anumite plante a unor substante numite fitoestrogeni (fitohormoni) cu formula chimica diferita, dar au actiune asemanatoare estrogenilor produsi de oaie. Gama de fitoestrogeni este foarte variata, dar mai des întâlniti si mai cunoscuti sunt: cumestrolul cu activitate 35% (fata de dietilstilbestrol 100%), ginesteina 1%, daidzeina 0,75%, biochanina A 0,46% si formononetina 0,26%.
În tara noastra, cele mai bogate plante în fitoestrogeni sunt trifolierele: Trifolium pratense, Trifolium repens, Lotus corniculatus si apoi unele graminee ca: Festuca rubra, Lolium multiflorum, Arrhenatherium elatius si Trisetum flavescens. Mentionez ca în flora spontana a tarii noastre nu cresc Trifoiul subteran si Lucerna de litoral, cele mai bogate plante în fitoestroge


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org