Referat - Gardenia

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
412
Etichete
gardenia
Descarcari
302
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Gardenia
Gardenia este un arbust de 50-60 cm, cu frunze de un verde stralucitor si flori alb-crem, foarte parfumate, care poarta numele naturalistului Alexander Garden. Planta are o crestere lenta si, adesea, florile care apar dupa aproximativ 1 an de dezvoltare sunt foarte greu de obtinut. Dar cu toate acestea, iubitorii de plante o cauta pentru frumusetea ei. Varietatea Jasminoides este cea mai cultivata ca planta de apartament. Ea are frunze ascutite dar nu prea mari si flori avand petale cu margini rotunjite, dispuse ca o corola. Parfumul florilor de Gardenia seamana cu cel al Iasomiei. Radacinile plantei sunt delicate si superficial fixate in sol. De aceea ele sunt foarte sensibile la calitatile solului. Planta creste intens din primavara pana in luna august. Formarea bobocilor depinde de dimensiunea si starea de sanatate a lastarilor.
Dezvoltarea bobocilor si inflorirea lor este stimulata de temperatura, lungimea zilei si de anumite ingrasaminte. Cresterea bobocilor dureaza adesea mai mult de 2 luni, dar acestia cad usor daca lumina este insuficienta, daca se schimba temperatura sau daca planta este udata in exces. Pe langa aceste conditii care trebuiesc indeplinite, Gardenia nu suporta soarele direct si vara prefera locurile umbrite. Desi iubeste umiditatea, excesul de apa din sol o poate afecta. Temperaturile ridicate din perioada de vara si aerul uscat intalnit adesea in apartamente, favorizeaza aparitia unor daunatori. Solul trebuie bine drenat dar si sa retina suficient apa de care planta are nevoie (pH 6).
Inmultirea Gardeniei se face prin butasire sau "in vitro". Butasii pot fi simpli sau cu o portiune din tulpina plantei mama. Butasii se trateaza cu radism pentru a favoriza prinderea si cresterea. Inradacinarea are loc in conditii de ceata artificiala, temperatura de 22-26 de gr.C in aer si la baza butasilor. Solul folosit este format din turba si perlit. Butasii inradacinati se planteaza cate 1-3 in ghivece de 13-15 cm. Gardenia obtinuta "in vitro" e


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org