Referat - Ghepardul

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1206
Etichete
ghepardul
Descarcari
540
Nota
9 / 10 - 1 vot

Evolutia animalelor vertebrate
Vertebratele au aparut pe Pamânt mai târziu decât nevertebratele. Evolutia lor a avut loc în strânsa legatura cu schimbarea conditiilor de viata.
Cele dintâi vertebrate au fost si cele mai simple si anume pestii placodermi, care aveau capul si jumatatea anterioara a corpului acoperita cu placi osoase.
Mult timp a trecut pâna ce din pesti s-au dezvoltat animale care au putut trai si pe uscat – amfibienii.
În unele regiuni ale Pamântului s-au ridicat munti care au facut ca marile sa se retraga, schimbându-se astfel si conditiile de viata ale animalelor. Apele retragându-se, cei mai multi pesti au pierit. În urma retragerii apelor unii pesti au reusit sa traiasca pe uscat. Înotatoarele perechi s-au transformat în membre si li s-au dezvoltat plamânii. Asa au aparut amfibienii. Stramosii broastelor de astazi, numiti stegocefali, aveau capul acoperit cu scuturi de placi si erau uriasi (2 m).
Clima fiind calda si umeda amfibienii s-au dezvoltat foarte mult; a urmat însa o perioada de seceta. În acele conditii, pielea unor amfibieni s-a îngrosat devenind solzoasa. Ea a pierdut functia de respiratie, din care cauza s-au dezvoltat plamânii. Astfel, unii stegocefali s-au transformat în reptile primitive care reprezinta o noua treapta evolutiva, un nou pas în cucerirea uscatului de catre animale. În vremea mijlocie din istoria Pamântului pe uscat, în apa si în aer au predominat reptilele uriase (30 – 40 m).
Dupa cca. 130 mil. de ani, clima a început sa se raceasca. Numarul reptilelor a început sa scada, nemaiavând hrana suficienta. Numai putine reptile au reusit sa scape de aceste conditii neprielnice. Urmasii lor sunt reptilele actuale: sopârle, serpi, broaste testoase si crocodili.
Din unele reptile s-au dezvoltat pasarile si mamiferele. Pasarea fosila Archaeopteryx avea însusiri atât de reptila, cât si de pasare. Ea ne arata drumul de dezvoltare a pasarilor din reptile. Ca si reptilele avea dinti pe maxilare, trei degete cu gheare la aripi, si o coada lunga, formata din multe vertebre distincte. Dar, pasarea straveche avea caractere si de pasare: membre anterioare transformate în aripi, pene la aripi si coada. Aceasta este dovada ca pasarile îsi au originea din reptile. De astfel si pasarile de astazi mai pastreaza înca multe asemanari cu reptilele: solzii de pe picioare si ouale au aceeasi alcatuire ca la reptile.
Tot din reptile s-au dezvoltat si mamiferele. Primele mamifere erau niste carnivore mici. Ca dovada a originii lor din reptile, mamiferele inferioare mai pastreaza înca unele asemanari cu aceste animale. Astfel, ornitorincul se înmulteste prin oua, ca reptilele, iar sobolanul, castorul au solzi cornosi pe coada, asemanatori cu solzii de la reptile.
Temperatura constanta a corpului, precum si faptul ca nasc pui, au permis mamiferelor sa se raspândeasca pe întreaga suprafata a Pamântului, adaptându-se la cele mai diferite conditii de viata.
Caractere generale ale mamiferelor
Mamiferele sunt vertebrate superioare homeoterme cu corpul acoperit cu par, care nasc pui vii pe care îi hranesc cu lapte, produs de glandele mamare.
Au o larga raspândire geografica, în toate mediile de viata: majoritatea sunt terestre, unele subterane, dar si acvatice, semi-acvatice si chiar zburatoare.
Ca urmare a adaptarii lor la diferite medii de viata, aspectul forma si dimensiunile corpului variaza foarte mult. Corpul lor, alcatuit din cap, trunchi si coada (care poate lipsi), se sprijina pe doua perechi de membre adaptate în general pentru mers.
La mamiferele acvatice corpul devine hidrodinamic, iar membrele devin înotatoare. La lilieci, mamifere zburatoare, membrele anterioare sunt adaptate pentru zbor.
Tegumentul mamiferelor are doua categorii de productii: cornoase si glandulare. Scheletul este alcatuit din oase masive, pline cu maduva. Musculatura este bine diferentiata. Cavitatea toracica este separata de cavitatea abdominala prin muschiul diafragma, cu rol în respiratie.
Sistemul nervos este cel mai bine dezvoltat. Emisferele cerebrale cu scoarta neteda la formele inferioare devin cutate la formele superioare, scoarta cerebrala formând girusuri. Organele de simt sunt bine dezvoltate.
Sistemul digestiv sufera modificari în functie de regimul alimentar al mamiferelor. Structura dentitiei este utilizata ca un criteriu în clasificarea mamiferelor. Dintii, fixati în alveole, sunt diferentiati: incisivi, canini, premolari si molari. Forma, structura si numarul dintilor se modifica la diferitele grupe în functie de modul de hranire.
Circulatia sângelui este închisa, dubla si completa, la fel ca la pasari, iar inima este tetracamerala. Respiratia este pulmonara la toate mamiferele.
Excretia se realizeaza printr-un sistem excretor care cuprinde doi rinichi bine dezvoltati, doua uretere, o vezica urinara si uretra.
Reproducerea e...


  • Referate asemanatoare

    • GHEPARDUL

      GHEPARDUL Ghepardul(Acinonyx Jubatus) este un mamifer carnivor salbatic, cu capul mic si rotund, c ...VEZI REFERAT

    • Ghepardul

      GHEPARDUL Ghepardul(Acinonyx Jubatus) este un mamifer carnivor salbatic, cu capul mic si rotund, co ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org