Referat - Gripa aviara

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
356
Etichete
gripa, aviara
Descarcari
250
Nota
0 / 10 - 0 voturi












Gripa aviara

































Plan de prezentare:




Partea ?: -definitie
-istoric
-etiologie
-caractere epizootologice:surse,mod de transmitere,receptivitate ;
-patogeneza
-tablou morfo-clinic
-diagnostic
-profilaxie
-combatere


Partea ?? :-analiza caracterelor emergente si reemergente
-analiza epidemiologica
-grafice,tabele,harti
-comentarii



Bibliografie,surse















Conform definitiei Codului Terestru al OIE, este o boala supusa declararii obligatorii (notifiable pathogen avian influenza), specifica pasarilor, produsa de tulpini de virus apartinând subtipurilor H5 si H7, sau de orice alta tulpina de virus Influenza aviara.

Boala a fost diagnosticata pentru prima data, în Italia, de catre PERONCITO în anul 1878, iar în anul 1955 a fost izolat si identificat agentul etiologic.
Dupa anul 1959 si pâna în prezent, au fost înregistrate mai multe epidemii, sau chiar pandemii, de influenta aviara în USA, Australia, Mexic, Asia (Pakistan, Hong Kong, Arabia Saudita, Iran, Vietnam, Tailanda, Cambogia, Indonezia, China etc.), Rusia, si Europa (Italia, Olanda, Belgia, Germania, Ukraina, Turcia, România etc.) produse de tipurile H9, H7 si H5 Influenza virus aviar. În zonele geografice mentionate au fost identificate atât tulpini înalt patogene cât si tulpini slab patogene.
Influenta aviara are o importanta economica deosebita generata de pierderile produse, asociate cu restrictiile comerciale, pierderi care au variat, în timp, de la tara la tara si de la o epidemie la alta.
În acelasi timp, influenta aviara poate fi si o zoonoza destul de grava. Între anii 1959-2005 s-au îmbolnavit 262 persoane cu diverse manifestari clinice, dintre acestea murind 80. Aceste date arata ca oamenii se pot îmbolnavi, se pot înregistra cazuri de deces însa influenta aviara ramâne totusi o boala a pasarilor. Numai daca tulpinile înalt patoge


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org