Referat - Igiena alimentatiei

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
612
Etichete
igiena, alimentatiei
Descarcari
274
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Hrana noastra cea de toate zilele

La baza vietii stau multiple prefaceri biochimice, ceea ce impune încorporarea din mediul înconjurator a anumitor substante. Acestea se gasesc în diverse produse naturale sau industriale care alcatuiesc hrana si care poarta denumirea genetica de alimente. În organismele vii alimentele îndeplinesc trei roluri esentiale: energetic, plastic si catalitic. Rolul energetic consta în furnizarea energiei care rezulta din transformarea substantelor alimentare. Energia dobândita astfel se exprima în calorii si sta la baza tuturor proceselor fiziologice de la clipit, respiratie, digestie pâna la cele musculare si intelectuale. Rolul plastic al alimentelor consta în asigurarea substantelor necesare la refacerea tesuturilor uzate sau distruse precum si la formarea tesuturilor noi implicate în crestere. Rolul catalitic consta în activitatea unor compusi chimici aflati în alimente care intervin direct în asimilarea si dezasimilarea substantelor continute în hrana.
Principalele substante alimentare sunt: proteinele, glucidele, vitaminele si sarurile minerale. Glucidele, grasimile si proteinele sunt extrem de importante prin functia lor plastica si de stimulare a unor functii vitale si nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Rol plastic mai au si grasimile care formeaza depozite sub piele sau în diverse organe. Sarurile minerale au, de asemenea, rol plastic, calciul participând la formarea oaselor, iar fierul la sinteza hemoglobinei.
Vitaminele a caror prezenta este indispensabila desfasurarii armonioase a tuturor proceselor metabolice îndeplinesc rol catalitic.
În tratamentul mai multor boli, alimentatia joaca un rol extrem de important, regimul alimentar întrecând uneori ca importanta chiar medicamentele. Brânza de vaci, de exemplu, intervine activ in procesul de vindecare a hepatitei epidermice.

ALIMENTATIA RATIONALA
Alimentul este factorul de mediu înconjurator cu cea mai mare influenta asupra organismului uman. D


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org