Referat - Introducere in filumul Oomycota

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
310
Etichete
introducere, filumul, oomycota
Descarcari
240
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Introducere in filumul Oomycota
- Mucegai de apa –

Exista mai mult de 500 de specii in filumul Oomycota – acestea includ asa numitele mucegaiuri de apa si mucegaiuri pufoase. Ele sunt protiste filamentoase care trebuie sa isi procure hrana din mediul inconjurator, ce poate fi apa sau sol, sau prin parazitism. Deci, oomicetele joaca un rol importatant in descompunerea si recilclarea materiei in natura. Alte specii parazite au provocat rau oamenilor prin distrugerea recoltelor si a pestilor.

Oomycota inseamna oua de fungi, si se refera la oogonia, care e rotunda, sau la structuri ce contin gemetii feminini, cum se vad in imaginea alaturata ce reprezinta mucegaiul de apa Saprolegnia. Oomycetele sunt oogametice, producand un tip de gameti numiti oua, si gameti mai mici numiti sperma.
S-au gasit foarte rar fosile de oomicete. Un posibil oomicet s-a descoperit intr-o bucata de chihlimbar din era cretacica.



Mucegaiurile de apa s-a crezut odata ca sunt fungi
Oomycetele au fost odata clasificare ca fiind fungi, din cauza dezvoltarii lor filamentoase si din cauza hranirii lor saprotrofe. Peretele celular a oomicetelor nu este chitinos ca la fungi, ci este dintr-un compus celulozic si glican. Nucleele din interiorul filamentelor sunt diploide, cu doua seturi de informatii genetice si nu haploide ca la fungi.
Ultrastructura, biochimia si succesiunea moleculara ale acestor organisme indica faptul ca ca ele apartin Chromistelor. Sporii liberi care sunt produsi contin doua tipuri de flagel; unul cu mastingonemi – acesta fiind o caracteristica des intalnita la chiromiste, ca si prezenta chimicalei numite mycolaminarina, o molecula a carei scop este sa stocheze energia, similara celor gasite in diatomi si in alge. Cu toate ca oomicetele sunt o minoritate ca chiromiste heterofice, ele isi au clar locul alaturi de celelalte filumuri ale chiromistelor.

Mucegaiurile de apa produc boli grave plantelor de cultura si imbolnavesc pestii.
Unele mucegaiuri de apa sunt parariteaza alte


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org