Referat - Lumea Dinozaurilor

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1605
Etichete
lumea, dinozaurilor
Descarcari
430
Nota
9 / 10 - 1 vot


Ultimiii dinozauri au disparut cu aproximativ 65 de milioane de ani in urma, dar pana atunci,timp de 160 de milioane de ani au fost stapanii planetei. Care a fost originea reptilelor uriase ? Cum aratau in realitate si din ce cauza au disparut ?
Studiul stiintific al dinozaurilor se bazeaza pe urmele fosiliere, adica pe ramasitele fiintelor de odinioara, conservate in straturile de roca. Palontologii au reusit sa reconstituie originea, aspectul fizic, mediul de viata, reproducerea si raspandirea dinozaurilor pe intreaga planeta.
Din micile neregularitati ale oaselor, specialistii au putut renconstitui chiar si musculturaacestor animale. Oasele mai ofera date si despre unele boli ale dinozaurilor. Daca un specialist priveste un craniu de dinozaur de 200 de milioane de ani, isi poate forma o imagine destul de clara despre marimea creierului si modul de hranire al animalu.lui caruia ii apartinea. Ouale fosilizate ne furnizeaza date despre mici dinozauri. Exista insa cateva intrebari pe care cecetatotri le rezolva mai greu: nu stim, de exemplu, daca dinozauri aveau par, sau ce culoare avea piela?
EPOCA DINOZAURILOR
Istoria de 4,5 miliarde de ani a Pamatului este impartita in ere geocronologice. Epocat dinozaurilor se exstinde pe cea mai mare parte a erei Mezozoice. Mezozoicul este impartit in trei perioade geocronologice:
Triasicul (cu 256-208 milioane de ani in urma), Jurasicul (acum 208-146 de milioane de ani in urma) si Cretacicul (cu 146-65 de milioane de ani in urma).
Pe pamant au existat reptile cu mult inainte de aparitia dinozaurilor. La inceputul Triasicului au inceput sa se dezvolte cateva grupuri noi, printe care reptilele Cynodonta: acestea fiind foarete agile, atacau turmele de ierbivore. Membrelor majoritatilor reptilelor ancestrale nu erau verticale, atasandu-se de corp dintr-o pozitie laterale, la fel ca la soparlele din zilele noastre.
Aceste reptile au fost inlocuite mai tarziu cu archozaurii (‘’soparle dominante’’). Conformatia unor astfel de archozauri era diferita de a cerlor, dar membre aveau deja o pozitie verticala. Acesta afost probabil primul pas spre formarea prototipului reusit al dinozaurilor. (Numelelor provine din greaca antica:DEINOS-inforator si SAURA-soparla). La sfarsitul peroadei Triasice, Pamantul era deja populat de dinozauri adevarati. Perioada de glorie au traito in Cretacic. Cele aproape 2000 de sopeci de dinozauri descrise pana in prezent se impar in doua grupe principale: ierbivore si carnivore.
SAUROPODELE
Au existat dinozauri de talie mica, ca de exemplu Compsognathus, cel mai mic rapitor, si dinozauri uriasi, cum ar fi Sauropodele (dinozauri cu membre de soparla). Cele din urma erau ierbivore cu talie impresionanta; aveau gatul lung, care se termina print-un cap foarte mic raportat la dimensiunile corpului. Datorita gatului lung, puteau ajunge la frunzele gustoase din stratul superior al arborilor. Dintii incisivi, in forma de calus, erau folositi pe post de ‘’grebla”, adunand frunzele de pe crengi, iar cu dintii molari, bonti, macinau hrana.
Diplodocus (‘’soparla dubla’’) avea 26 de m lungime si 11 tone greutate. Brachiosaurus (“soparla cu brat”) atingea 28 m lungime, 13 m inaltime si 100 de tone greutate, cat 16 elefanti afrcani. Brachiosaurus se hranea doar cu plante, fiind nevoit sa consume zilnic aproximativ o tona de frunze. La unele ramasite de sauropode, s-au gasit bolovani in interiorul scheletului, in sona stomacala.
AUTOAPARAREA
Multi dintre ierbivori umblau dupa hrana in grup. Uneori migrau in grupuri mari, sa fie mai putini expusi la atacul rapitorilor. Triceratopsii de exemplu se adunau in grepuri pentru a-si proteja puii. Daca grupul era amenintat de vreun rapitor, adulti se asezau in cerc, in jurul puilor, in felul in care procedeaza si elefantii in zilele noastre.
Uni dinozauri “inofensivi” erau inzestrati cu un adevarat blindaj (platosa). Triceratops ataca la fel ca rinoceri, strapungandu-si adversarul cu coarnele ascutite. Pinacosaurus isi lovea atacatiori cu coada care se termina printr-o maciuca osoasa. Alte ierbivore de exemplu Stegosaurus, purtau niste
placi osoase pe spate si tepi asemanatori cu niste pumnale pe coda.
TYRANNOSAURUS
Dinozaurii rapitori isi sfasiau pfrada cu ajutorul dintilor incurbati cu aspect de fierastrau, iar cu ghiarele lungi si ascutite de pe membrele anterioare tineau bucatile de carne desprinse. Cel mai mare dinozaur rapitor, Tyrannosaurus (“soparla tiran”) avea 12 m lungime si peste 8 tone greutate. Dintii incurbati aveau peste 16 cm lungime, deci cam lungimea dosului maini unu om adult.
Majoritatea dinozaurilor rapitori, inclusiv Tyrannosaurus, umblau pe cele doua membre posterioare, motiv pentru care isi puteau urmari prada cu o ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org