Referat - Nevoia de vitamine

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
367
Etichete
nevoia, vitamine
Descarcari
274
Nota
0 / 10 - 0 voturi

NEVOIA DE VITAMINE

De câte vitamine avem nevoie ?
Pornind de la studiul unor boli carentiale (scorbut, beri-beri, pelagra, rahitism) savantul polonez Kazimir Funk a descoperit ca aceste afectiuni sunt cauzate de lipsa din alimentatie a unor factori nutritivi esentiali, pe care i-a numit vitamine.
Acestea sunt definite ca substante organice strict necesare vietii si reproducerii, aduse, în general, din exterior, o data cu alimentele. Ele sunt active în cantitati foarte mici (< 1mg/zi), iar lipsa lor din organism, insuficienta sau concentratia crescuta dau nastere unor tulburari metabolice mai mult sau mai putin grave.
Cel mai bine este ca vitaminele sa nu fie administrate fara a cere sfatul medicului. Este deja stabilita doza zilnica de vitamine si ea poate fi modificata (crescuta de catre medic, în functie de necesitatile fiecarui organism, de reumatismul, conditiile ambientale, de stres, vârsta, sex etc).

Modificari în dozajul unor vitamine
Se apreciaza ca vitamine, precum vitamina E si C, contribuie la o mai buna adaptare a organismului la conditiile de stres. De aceea cercetatorii au considerat necesar ca dozele de administrare ale acestora sa fie crescute: 15mg în loc de 12mg/zi pentru vitamina E sau 100mg, în loc de 75mg/zi pentru vitamina C. Aportul de acid folic poate fi îmbunatatit, consumând multa salata sau drojdie.

Este suficienta o alimentatie echilibrata ?
Alimentatia echilibrata asigura, în general, aportul de vitamine necesar bunei functionari a organismului. Exista însa situatii fiziologice, în care doza zilnica de vitamine trebuie suplimentata: este cazul gravidelor si persoanelor de vârsta înaintata. De asemenea, trebuie sa se tina seama de persoanele care sufera de boli ce implica un regim alimentar special, de cei care sufera de boli cronice cum ar fi: diabetul, reumatismul, alergii sau cancer.

De ce fumatorii au nevoie de mai multe vitamine ?
Este foarte simplu: din cauza nicotinei care distruge vitaminele. La fiecare fu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org