Referat - Obezitatea

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2428
Etichete
obezitatea
Descarcari
867
Nota
8.5 / 10 - 2 voturi

Ce este obezitatea:
Obezitatea consta dintr-o acumulare de grasime in organism a carui greutate creste din aceasta cauza, depasind cu cel putin 15-20% greutatea ideala. Aceasta acumulare de grasime nu este numai un defect estetic, ci ea reprezinta un risc marit pentru unele boli grave ca ateroscleroza si consecintele ei( infarctul de miocard si hemoragia cerebrala), diabetul, artrozele, varicele, litiza biliara etc. Astfel se explica faptul observat de mai mult timp, ca obezii traiesc mai putin decat oamenii cu greutate normala sau subnormala. Ca atare, a urma o cura de slabire, in cazul unui obez, inseamna de fapt a-si spori sansele de sanatate si viata indelungata si activa.
Desigur ca nu toate cazurile de obezitate se datoreaza abuzului alimentar. Sunt obezitati care se datoreaza fie sedentarismului, fie unei predispozitii mostenite, fie unor tulburari glandulare. Este insa bine de stiut ca acestea reprezinta numai o mica parte din numarul total de cazuri de obezitate . Acestea se explica de cele mai multe ori printr-o crestere anormala a poftei de mancare si prin urmare abuz alimentar. Reducerea alimentatiei obezilor, mai ales in cazul celor obisnuiti sa manance mult, nu este desigur usoara. Chiar slabiri moderate produc in aceste cazuri o crestere mai accentuata a poftei de mancare care devine chinuitoare. De aceea, regulile alimentatiei curative, in cazul obezilor, trebuie urmate cu strictete, pentru a favoriza slabirea, fara infometare. In acest scop exista si medicamente care reduc pofta de mancare. Ele pot ajuta obezul la inceputul curei de slabire, dar nu pot fi luate la infinit. Mai curand sau mai tarziu obezul va fi pus in fata propiei lui responsabilitati fata de el, de sanatatea si de capacitatea lui de lucru.
Ca atare, vointa de a slabi este principalul sprijin in cura de slabire.
Factorii ce influenteaza obezitatea:
Obezitatea este influentata de 3 mari factori: factorii genetici, factorii de mediu si factorii psihologici.
Factorii genetici:
Obezitatea apare la mai multe persoane ale aceleiasi familii sugerand o cauza genetica.
Familiile împart acelasi stil de viata si aceeasi dieta si acest lucru poate contribui la aparitia obezitatii. Separarea acestor factori de factorii genetici este adesea un process dificil.
Chiar si asa, stiinta arata ca ereditatea este strans legata de obezitate. Intr-un studiu, adulti care au fost adoptati atunci cand erau copii, aveau o greutate mai apropiata de cea a parintilor biologici decât de cea a parintilor adoptivi. In acest caz, parintele biologic a avut mai multa influenta în dezvoltarea obezitatii la copil decat mediul creat de cel adoptiv
Factorii de mediu:
Genele nu "condamna" destinul unui om la obezitate pe toata viata.
Mediul are puternice influente asupra obezitatii sau aparitiei acesteia. Acestea includ comportamentul în functie de stilul de viata al persoanei, ceea ce mananca si nivelul ei de activitate fizica.
Americanii, de exemplu au tendinta de a manca gras, punând înaintea valorii nutritionale gustul si comoditatea. Oricum, marea majoritate a americanilor, nu au o activitate fizica multumitoare.
Desi nu va puteti modifica "mostenirea" genetica, va puteti schimba obiceiurile în ceea ce priveste alimentatia si va puteti îmbunatati nivelul de activitati fizice.
Factorii psihologici:
Factorii psihologici pot influenta obiceiurile alimentare.
Multi oameni mananca ca rezultat al unei stari emotionale negative cum sunt: tristetea, frica, plictiseala.
Marea majoritate a persoanelor supraponderale nu au mai multe probleme psihologice decât cele cu o greutate normalã. Totusi, pânã la 10% dintre persoanele care incearca sa slabeasca pe cont propriu sau cu ajutorul programelor comerciale si care sunt aproape obeze au avut probleme cu alimentatia.
Aceste probleme sunt mai des întalnite la persoanele cu obezitate severã. Pe parcursul unei perioade de alimentare exagerata, oamenii mananca mari cantitati de alimente si simt ca nu se pot controla. Aceia care au aceste "crize" mai des, au adesea simptome de depresie si lipsa de respect fata de propria persoana.
Acestor persoane le este mult greu sã piarda din greutate decat persoanelor care nu au aceste "crize".
Daca sunteti suparat de un comportament exagerat alimentar si credeti cã ati putea avea o disfunctie, cãutati ajutorul unui profesionist care poate fi un psiholog sau un nutritionist.
Riscuri ale obezitatii:
Obezitatea este mai mult decat o problemã de estetica; este un hazard al sanatatii.
In fiecare an sunt înregistrate aproximativ 280.000 decese la adulti din cauza obezitatii, in SUA.
Cateva afectiuni serioase au fost legate de obezitate incluzând doua tipuri de diabet, boli de inima, presiune arteriala mare si infarct. Obezitatea este legata si de anumite tipuri de cancer. Este ma...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org