Referat - Orbirea-surzenia-apetitul

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
308
Etichete
orbireasurzeniaapetitul
Descarcari
253
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Orbirea

Termenul „orbire” are o serie de semnificatii de la absenta totala a perceptiei luminii în ambii ochi, la vederea strict limitata. Însa termenul este aplicat persoanelor cu probleme de vedere atât de grave încât le afecteaza modul de viata si capacitatea normala de munca.Doar aproximativ 5% dintre persoanele calificate drept oarbe nu vad absolut nimic. Restul au o vedere partiala, adica pot vedea într-o masura mai mica sau mai mare. De exemplu, unele persoane pot deslusi numarul de înmatriculare al unei masini de la o distanta de aproximativ 1 metru si pot citi scrisori de pe un grafic ce testeaza vederea; altii pot fi capabili sa distinga lumina, umbra sau miscarea. Altora vederea le permite sa zareasca doar imaginea pe care am vedea-o daca am privi printr-un tub îngust; imaginea fiind înconjurata de întuneric. Toti acesti oameni au un lucru în comun: problemelor de vedere le afecteaza capacitatea de a face fata vietii zilnice.
Orbirea si vederea slaba pot avea foarte multe cauze. Ochiul este un organ de simt foarte complex, prin urmare se deterioreaza mai usor decât multe alte organe. Unii copii se nasc orbi - majoritatea datorita cataractelor, când cristalinul ochiului, în mod normal clar si transparent, este opac, iar lumina nu poate patrunde prin acesta. Un copil se poate naste cu cataracta în cazul în care mama sa se îmbolnaveste de pojar (rubeola) în primele stadii ale sarcinii. O alta cauza de orbire în rândul copiilor este toxoplasmoza, o boala datorata consumului de carne infectata sau, probabil, contactului cu pisici infectate. Din nou, copilul este afectat doar daca mama sa contacteaza boala în timpul sarcinii.
În unele cazuri rare, copiii se nasc fara ochi, afectiune cunoscuta sub numele de anoftalmie. Aceasta poate fi datorata fie unei deficiente genetice prezenta la parinti sau se poate declansa daca mama contacteaza o infectie virala sau este expusa pesticidelor în timpul sarcinii.
Infectiile ce provoaca orbirea sunt rare în tarile


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org