Referat - Organele De Simt

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 8 ani
Afisari
1367
Etichete
organele, simt
Descarcari
431
Nota
9 / 10 - 1 vot


ORGANUL VAZULUI
Organul vazului este fara indoiala cel mai impresionat izvor de informatii si doua treimi din senzatiile noastre sunt vizuale.Prin ochii deschisi patrund informatiile continuu si direct, iar prin nervul optic ajung la creier.Ochiul este in esenta un aparat de fotografiat, in lui anterioara se afla un sistem de lentile care focalizeaza razele de lumina intr-un punct.Irisul se comporta ca diafragma aparatu-
lui defotografiat, regland cantitatea de lumina care patrunde in fundul ochiului, iar retina( membrana nervoasa ) joaca rolul filmului, fixand imaginea.
Exista insa o deosebire esentiala intre ele:retina-spre deosebire de film-se poate refolosi, ea fixeaza permanentimaginile de 10.000 de ori pe secunda pana traim, pana atunci cand devine inapta.
Din motive de protectie ochii sunt adanc implantati in cavitatea craniana.Stratul de grasime care captuseste globul ocular protejeaza ochiul ca o perna de traume si, de asmenea, reduce frecarea globului ocular permanent in miscare.Micscarea globului ocular este dirijata de sase muschi care asigura ancorarea lui in deplina siguranta.
De protejarea ochiului si a vulnerabilului creier, cu care este in legatura nemijlocita, se ocupa si alte reflexe automate.fulgerul unei lumini puternice si neasteptate, un zgomot, o miscare rapida sau un fir de praf sub gene produc o reactie de raspuns imediata prin clipiri dese din ochi.
Inchiderea membranelor firoase ale ploapelor asigura asigura ochilor un scut impermeabil si ermetic.
Suprafetele de atingere a ploapelor sunt captusite cu o membrana transparenta (conjunctiva) care retine impuritatile ce ar putea trece de prima linie de aparare. Un strat uleios de lacrimi (lacrima), asigura permanent umiditatea conjunctivei glandele sunt produse de glandele lacrimale de pe tavanul orbitei si sunt raspandite pe suprafata ochiului la inchiderea ploapelor. Iritatia sau patrundera unui corp strain in ochi produc lacrimarea, dar se consta aceasi la starile de ras si plans.In lacrimi se afla o substanta antibacteriala-lizozim-care asigura apararea impotriva bacteriiolr aeriene daunatoare.
Focalizarea imaginii
Stratul alb exterior al globului ocular, conjunctiva, are o membrana anterioara transparenta, de forma rotunjita care permite tecere luminii:corneea,astfel ea refracta lumina si o dirijeaza spre centrul ochiului.Partea rotunjita a corneei urmeaza o curba, spre margine se indreapta, su astfel, se reduce la minimum deformarea imaginii.
Vazuta din afara pare o membrana alba ,mata, dar partea interioara este bogat vascularizata.In special, in coroida se realizeaza aprovizionarea ochiului cu hrana.Coroidacontine un pigment maro numit melanina, el absoarbe lumina prea puternica.Coroica asigura ca interiorul ochiului sa ramana intunecat- asemenea camerei obscure din aparatul de fotografiat- cu conditia formarii imaginii pe retina.Corneea este un tesut viu, are nevoie continuu prntru existenta de oxgen si substante nutritive. Alte tesuturi primesc aceste substante prin fluxul de sange. In cornee, vasele de sange stau in drumul luminii, de acea, oxigenul este luat in parte din aer, prin intermediul lacrimilor. Substantele lacrimale sosesc prin canalela lacrimale aflate in spatele corneei.
Reglarea luminozitati
In spatele corneei, coroida ia o forma proprie.Prin transparenta ei apare irisul in centrul caruia apare centrul pupilar.Irisul are forma unui inel pigmentat, prin contractia si dilatarea lui permanenta ingusteaza si largeste pupila, regland in acest fel cantitatea de lumina.
La o lumina puternica diametrul pupilei se poate micsora la sutimi de milimetri, iar la intuneric poate creste pana la 8mm pentru a permite intrarea unei cantitati mai mare de lumina in ochi.Aceasta functionare este total automata, produsa de intensitatea luminii pe retina, dar marirea pupilei depinde de trairea unui sentimente puternice,de pilda,manie si teama, de anumite substante chimice:toxinele sau drogurile, medicamentele pot provoca ingustarea sau largirea pupilei.
Irisul este partea colorata a ochiului.Culoarea ochiului este generata de un singur pigment-melanina-care se afla in toate celelalta parti ale coroidei.Culoarea verde sau albastra vine de la o cantitate mica de melanina, crestera cantitati de melanina da celelalte culori ale ochilor.Nou-nascuti au ochi albastri deoarece melanina este inca ascunsa in interiorul irisului si se misca abia dupa cateva luni spre suprafata, fixand culoarea definitiva a ochilor.
Reglajul fin al imagini
Pupila se gaseste in partea anterioara a cristalinului. Are culoarea neagra, deoarece ea nu este decat cavitatea ochiului care se deschide spre interior.Lumina patrunde mai intai prin cornee, iar calitatea imaginii de pe retina este reglata de cristalin.La aparatul de fotografiat focalizarea se r...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2021 - Referatele.org