Referat - Organisme transgenice

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
941
Etichete
organisme, transgenice
Descarcari
279
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Organisme transgenice




Folosirea unor termeni de sau ascunde de multe ori prezenta unui organism modificat genetic. Ignorarea unei etichetari corecte, care sa includa, acolo unde este cazul, mentiunea de poate atrage dupa sine pierderea încrederii consumatorilor în întreg sistemul de etichetare, în baza caruia americanii îsi stabilesc dieta zilnica.
Spre deosebite de Uniunea Europeana, în SUA etichetarea alimentelor modificate genetic nu este, în prezent, obligatorie.
Japonia intentioneaza ca în cel mai scurt timp sa impuna etichetarea obligatorie a culturilor modificate genetic, atragând astfel protestele celor din industria cerealiera americana care exporta masiv în Japonia.
Ce sunt organismele modificate genetic?
Recent au fost create plante transgenice cu importanta majora în alimentatie, cum sunt porumbul si cartofii rezistenti la insecte, fasolea, soia toleranta la glifosfat, tomatele cu coacere întârziata si continut ridicate de substanta solida etc, precum si animale transgenice, obtinute cu ajutorul tehnicilor de inginerie genetica.
Toate aceste fiinte vii nou create de om nu exista în natura, iar impactul lor asupra mediului, ecosistemului si, implicit, asupra fiintei umane nu este pe de-a-ntregul cunoscut.
Din dorinta de a asigura hrana zilnica milioanelor de locuitori ai planetei, nu trebuie sa neglijam însa aspectul esential al securitatii alimentare !
Este adevarat ca toate alimentele au suferit modificari, într-o oarecare masura.
Dar ingineria genetica difera de metodele traditionale prin faptul ca genele sunt transferate între specii diferite, si nu în cadrul aceleiasi specii.
În natura, o astfel de încrucisare nu este posibila. În ce masura este afectat echilibrul natural si care sunt consecintele? Acestea sunt întrebari la care oamenii de stiinta nu au raspunsuri certe.
Alimentele modificate genetic ar putea reprezenta un risc pentru sistemul imunitar uman, declara Stanley Ewan, patologist la Aberdeen University Medical School din


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org