Referat - Paduri amenintate

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
396
Etichete
paduri, amenintate
Descarcari
297
Nota
0 / 10 - 0 voturi




PADURI AMENINTATE

Padurile tropicale sunt arse si excavate cu o viteza care atinge 160 000 km² pe zi. Lacomia vestului si saracia lumii a treia ajuta la mentinerea acestui fenomen de distrugere care, daca va ramâne necontrolat, va atrage dupa sine schimbari climatice si ecologice drastice.
Padurile tropicale se gasesc în regiunile calde care au parte de ploi abundente. Ele reprezinta mediul cel mai productiv si cel mai fertil din lume, dar oamenii le ameninta existenta prin distrugerea continua la care le-au supus. O buna parte a acestei distrugeri a avut loc cu scopul declarat de a asigura necesarul de lemn. Se estimeaza ca la ora actuala
cel putin jumatate din totalul padurilor tropicale au fost deja distruse. În fiecare minut al unei zile se defriseaza o suprafasta ce ar putea acoperi sase terenuri de fotbal. Copacii absorb din atmosfera dioxidul de carbon elminând în schimb oxigen. Cu cât dispar mai multi copaci, cu atât mai putin dioxid de carbon poate fi absorbit din aer si ca urmare tot mai multe radiatii solare ramân blocate în straturile care formeaza atmosfera – de aici efectul de sera.
Cercetari recente au demonstrat ca în padurile tropicale pot trai pâna la 30 de milioane de specii de insecte. Padurile tropicale, care acopera doar 6 procente din suprafata totala a planetei, reprezinta habitatul natural a 70% din totalul speciilor existente pe pamânt. O padure tropicala poate fi descrisa cu multa acuratete ca fiind ‘un desert acoperit cu copaci’.
Eroziunea solului
Structura solului este fragila, având un continut scazut de minerale. Ploaia care asigura existenta apei în sol devine astfel mai degraba o amenintare decât o sursa de hrana. Madagascarul reprezinta cel mai dramatic exemplu al unui ecosistem distrus prin defrisarea acoperamântului sau de copaci.
Oamenii care de mii de ani au trait în padurile tropicale, cum ar fi de exemplu indienii din bazinul Amazonului sau triburile bastinase din Indon


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org