Referat - PAPAGALII

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1537
Etichete
papagalii
Descarcari
584
Nota
9 / 10 - 1 vot


Pretuite pasari de colivie de mii de ani, cele aproximativ 341 de specii de papagali alcatuiesc o familie deosebita de pasari, raspândite în principal la tropice si în emisfera sudica.
Papagalii sunt un grup stravechi de pasari, fara rude apropiate cunoscute. Pâna nu de mult, se credea ca turturelele sunt cele mai apropiate rude ale papagalilor, dar analiza ADN-ului lor, substanta chimica ce poarta codul genetic dintr-o generatie în alta, indica faptul ca papagalii ar putea fi mai strâns înruditi cu bufnitele, cucii, lastunii si pescarusii albastri.
Trasaturi distincte
Trasatura cea mai distincta a papgalului este ciocul. Acesta consta dinr-o mandibula superioara puternic curbata în jos peste o mandibula inferioara mai mica, curbata în sus. Deasupra mandibulei superioare este ceroma, o portiune fara pene in care se deschid narile.
Ciocul papagalului are mobilitate si forta foarte mare, datorita structurii sale unice. Mandibula sa superioara este atasata de craniu printr-o articulatie speciala, atât de flexibila încât pasarea poate sa-si deschida mandibulele foarte larg. Papagalul îsi poate folosi ciocul în multe scopuri, de la actiunile delicate de curatire a penelor sau de hranire a puilor, pana la spargerea celor mai tari seminte si nuci.
Papagalii sunt cataratori agili, croindu-si drum printre cele mai mici ramuri ale coronamentului padurii pentru a profita de belsugul de fructe, flori si seminte, pe care multe alte vietati de marime similara nu le pot atinge. Ei îsi folosesc ciocul si ca pe un al treilea picior în timp ce se catara, folosindu-l ca pe un cârlig pentru a se fixa pe o creanga si apoi, cu miscari coordonate ale gâtului musculos si ale picioarelor înainteaza de pe o crenga pe alta.
Multi papagali sunt printre pasarile cele mai viu colorate si mai spectaculoase, chiar si speciile cu un penaj mai mohorât, brun, cenusiu sau negru au o pata stralucitoare de pene rosii sau galbene. Papagalul curcubeu din Australia, Noua Guinee si Indonezia Si-a primit numele datorita coloritului uimitor al penajului albastru, portocaliu, galben si verde. Majoritetea papagalilor sunt, însa în principal verzi si, în ciuda stralucirii penelor lor, aceasta culoare le asigura un camuflaj excelent pe fondul frunzisului padurilor. Petele de pene viu colorate estompeaza conturul papagalului si în consecinta, îl ajuta sa se ascunda de pradatori .
Papagalii petrec mult timp curatindu-si penele cu ciocul, pentru a le mentine într-o forma cât mai buna. Penele capului se murdaresc de fructe coapte, nectar si alte tipuri de hrana, si de aceea papagalii si-au dezvoltat ritualuri prin care o pasare curata penele alteia, mai ales cele ale capului.
Grupuri de papagali
Exista trei grupuri distincte în familia papagalilor. Pasarile cacadu, întâlnite în Australia, Noua Guinee si insulele din apropiere, se disting cu usurinta prin creasta lor proeminenta, pe care o etaleaza când sunt alertati sau în timpul ritualului de împerechere.
Papagalii lory si lorykeet traiesc în habitatele pasarilor cacadu, si pe insulele din Oceanul Pacific. Sunt pasari de marimi mici pâna la medii, viu colorate, care se hranesc în principal cu polenul si nectarul florilor.
coada lunga. Majoritatea manânca seminte, desi papagalul rapid se hraneste cu polen si papagalii luciosi cu fructe. Acest grup include rozele multicolore, papagalul ondulat din Australia, si papagalul cu mot rosu din Noua Zeelanda.
Micii papagali ai smochinelor din Australia si Noua Guinee consuma seminte de smochine si alte fructe, dar si larve de insecte.
Exista un grup mare de papagali întâlniti in Africa, Asia si Australia. Forma lor variaza de la papagali robusti cu coada scurta la papagali parakeet zvelti cu coada lunga, si au marimi diferite, de la micile pasari ale iubirii, cu o lungime de 13 – 16 cm, pâna la marele papagal eclectus, cu o lungime de 35 cm. Acest grup contine si papagali parakeet, inclusiv pe cel mai raspândit papagal salbatic, papagalul cu gât inelat ( sau cu inel trandafiriu ) din Africa si Asia. În Noua Zeelanda traiesc trei papagali ciudati, deveniti cunoscuti sub numele dat de maori ( bastinasii din Noua Zeelanda ). Acestia sunt kea, kaka si kakapo.
Kea are penajul verde-bronz, cu rosu-portocaliu la târtita si sub pene. Papagalii kea, întâlniti doar în muntii centali ai Insulei de Sud a Noii Zeelande, sunt pasari montane, care traiesc în habitate de 600-2000 m înaltime. Papagalii kea consuma o gama larga de alimente, inclusiv, unic la papagali, , oi moarte.
Kaka este similar la înfatisare cu kea, dar are pete mai stralucitoare de pene ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org