Referat - Particularitati structurale ale organelor vegetale

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
362
Etichete
particularitati, structurale, ale, organelor, vegetale
Descarcari
247
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Particularitati structurale ale organelor vegetale



Regnul Plantae consta în marea varietate a formelor de plante, având dimensiuni si culori diferite, ce o putem observa analizând mantia vegetala a tarii noastre si mai ales pe cea de pe întreaga suprafata a planetei.
Toate fiintele au nevoie de energie pentru a alimenta procesele vietii. Culoarea verde, caracteristica plantelor se datoreaza clorofilei. Clorofila din frunze capteaza componenetele luminii solare si le transforma în energie nutritiva prin fotosinteza. Plantele sunt singurele organisme care sunt capabile sa absoarba energia soarelui.
Unele plante sunt formate dintr-o singura celula (unicelulare), ca bacteriile, sau din mai multe celule (pluricelulare), fara organe diferentiate, având corpul un tal, asa cum sunt cele mai multe alge, ciuperci si licheni, plante inferioare, cuprinse în grupa sistematica a talofitelor. Pe lânga aceste plante inferioare, pe scara filogenetica se gasesc si muschi (briofite). Ferigile (pteridofite) si plantele cu flori si seminte sau spermatofitele, al caror corp este un corm format din organe diferentiate (radacina, tulpina si frunza), sunt plante superioare, numite si cormofite. Organele sunt alcatuite din tesuturi diferite si îndeplinesc anumite functii în viata planetei. Tesuturile rezulta prin procesul de histogeneza ( proces complex care implica diviziuni celulare mitotice succesive si diferentiere celulara) din celula-ou (zigot). Celulele din corpul plantelor pluricelulare sunt diferite ca forma, structura si functie. Celulele de aceeasi forma si functie sunt grupate în tesuturi. Din asocierea mai multor feluri de tesuturi rezulta organele care compun corpul plantei. Fiecare organ (radacina, tulpina etc.) are un anumit rol în viata plantei, pe care îl îndeplineste prin activitatea tesuturilor componente.
Principalele tesuturi vegetale sunt:
Tesuturile protectoare (de aparare). Epiderma acopera organele, aparându-le prin membrana externa a celulelor, mai îngrosata


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org