Referat - Poluarea

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
6270
Etichete
poluarea
Descarcari
1075
Nota
8.4 / 10 - 5 voturi


Poluarea mediului
Referat de Catalin Neagoe
Poluarea reprezinta contaminarea mediului cu materiale care dauneaza sanatatii, calitatii vietii sau functionarii naturale a ecosistemelor. Cu toate ca o parte din poluarea mediului este un rezultat al actiunii naturii, cum ar fi eruptiile vulcanice, cea mai mare parte este cauzata de activitatea omului.
Exista doua mari categorii de materiale poluante sau altfel spus poluanti. Acestia pot fi biodegradabili, cum ar fi murdaria provenita de la canalizari, care se descompune prin procese naturale. Acesti poluanti devin o problema atunci când apar în atmosfera mai repede decât pot ei sa se descompuna. Poluantii nedegradabili sunt materiale care fie nu se pot descompune, fie se descompun mult prea încet. O data aparuta contaminarea, este foarte greu sau imposibil de a îndeparta acesti poluanti din mediu.
Impactele poluarii:
Poluarea are de altfel un efect dramatic asupra resurselor naturale. Ecosisteme ca padurile, lacurile, insulele de corali sau râurile aduc mari avantaje mediului înconjurator. Ele îmbunatatesc apa si calitatea aerului, sunt un habitat pentru plante si animale si produc alimente si medicamente. Aceste ecosisteme pot fi oricând distruse din cauza poluarii. Mai mult, datorita relatiilor complexe dintre diferitele tipuri de organisme si ecosisteme, contaminarea mediului poate avea efecte care nu sunt imediat descoperite sau care sunt greu de prevazut. De exemplu, oamenii de stiinta pot doar sa speculeze pe marginea posibilelor efecte ale micsorarii stratului de ozon, singurul protector al Pamântului împotriva daunatoarelor raze ale Soarelui.
Ploaia acida este formata atunci când emisiile industriale se amesteca cu stratul atmosferic. Poluantii pot fi dusi în nori distante lungi pâna a începe ploaia, ceea ce înseamna ca padurile si lacurile destul de îndepartate de fabrici sau uzine pot fi afectate.
Poluarea exista în multe forme si afecteaza mai multe aspecte ale mediului. Punctele-sursa ale poluarii vin de la surse specifice, identificate cum ar fi conductele canalizarilor sau cosurile fabricilor. Exista însa si surse ale poluarii care vin din diferite locuri, cum ar fi contaminarea unui râu dintr-o zona urbana sau fumul de la tevile de esapament.
Efectele acestor poluanti pot fi imediate sau în timp. Efectele primare apar imediat dupa ce s-a produs contaminarea, cum ar fi moartea plantelor si speciilor marine dupa varsarea unei cantitati de petrol în apa. Efectele secundare pot fi întârziate sau pot persista în mediu, poate chiar ramânând neobservate pentru mult timp. Aceste efecte, publicate de Rachel Carson în cartea ei aparuta în 1962, ameninta supravietuirea speciilor contaminate si au zeci de efecte chimice despre care nu se stie înca.
Smogul este cauzat de poluarea de la fabrici si autoturisme. Este compus din variatii de temperatura, care fac ca aerul poluat sa fie pastrat într-o anumita zona pentru perioade mari de timp. Expunerea continua la smog poate produce probleme respiratorii, iritatii ale ochilor si uneori moartea.
Canalizarea, deseurile industriale si chimicalele folosite în agricultura sunt cauze ale poluarii apei. În 1995, Agentia pentru Protectia Mediului din Statele Unite a demonstrat ca aproape 37% din lacurile si estuarele tarii si 36% din râuri sunt mult prea poluate pentru nevoile obisnuite, cum ar fi pescuitul sau înotul, pe toata durata anului.
O alta problema din domeniul agriculturii sunt pesticidele si insecticidile. Cu toate ca distrug momentan insectele sau gândacii daunatori, ele pot fi periculoase pentru sursele de apa si hrana.
Din cauza numeroaselor accidente ecologice produse în ultimii ani, mai multe tari europene au instituit amenzi si pedepse drastice împotriva celor care nu respecta legea. Întelegerile internationale au ajutat extrem de mult în reducerea poluarii. Au fost înfiintate mai multe organizatii non-guvernamentale menite sa opreasca pe cât posibil poluarea. Printre acestea s-a afirmat în mod deosebit organizatia engleza Greenpeace.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2023 - Referatele.org