Referat - Porumbul

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
355
Etichete
porumbul
Descarcari
367
Nota
0 / 10 - 0 voturi

PORUMBUL (semitimpuriu)


Importanta culturii

Porumbul este una din cele mai valoroase plante cultivate datorita productivitatii foarte ridicate si multiplelor întrebuintari a produselor sale în alimentatia oamenilor, în zootehnie si în industrie.
Boabele (care contin în medie 10% proteine 7% substante extractive ne azotate, 4% grasime 2%, celuloza 1%, cenusa 13% apa), sunt folosite cu precadere ca nutret concentrat în alimentatia tuturor categoriilor de animale. Ele sunt utilizate în larga masura si în alimentatia oamenilor sub forme variate (mamaliga, turta, porumb fiert si copt, floricele, fulgi etc,) precum si ca materie prima pentru importante industrii (a amidonului, glucozei, alcoolului si uleiului), de la care ramân reziduuri (tarate, turte, sroturi, borhoturi,) folosite în furajarea animalelor.

Tulpinile (coceni ) si frunzele ramase dupa recoltat se folosesc în hrana animalelor sau la fabricarea celulozei, iar panusile sunt utilizare pentru confectionarea la diverse împletiturii si ambalaje.
În afara de porumb cultivat pentru boabe o importanta deosebita prezinta si porumbul cultivat ca planta furajera, pentru siloz sau masa verde. porumbul pentru siloz, recoltat în faza de lapte-ceara, asigura, în comparatie cu alte plante furajere, cea mai mare cantitate de unitati nutritive la hectar si la cel mai scazut cost de productie
Importanta deosebita a porumbului decurge si din alte avantaje ale culturii lui, da productii foarte mari iar recoltele sunt mai sigure decât, la alte plante fiind rezistent la seceta si având putine boli si daunatori; poate fi cultivat cu bune rezultate în conditii foarte variate de clima si sol; lasa terenul curat de buruieni si este o buna premergatoare pentru cele mai multe culturi; poate fi cultivat ca a doua cultura dupa plantele cu recoltare timpurie; necesita o cantitate mica de samânta pentru semanat; nu se scutura la recoltare etc.
În tara noastra por


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org