Referat - Productia de lapte la scroafe si compozitia chimica a acestuia

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
412
Etichete
productia, lapte, scroafe, compozitia, chimica, acestuia
Descarcari
291
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Productia de lapte la scroafe si compozitia chimica a acestuia




Datorita particularitatilor anatomo-fiziologice ale mamelei, scroafele nu pot fi mulse pentru a i se stabili productia de lapte asa cum se procedeaza la alte specii. Eliminarea laptelui se face numai în timpul alaptarii, în urma unor excitatii neuro-hormonale provocate de guitatul si masajul exercitat de catre purcei asupra glandei mamare.
Durata unei partide de supt, incluzând si timpul afectat masajului este de 2-3 minute, din care suptul propriu-zis (perioada de liniste) reprezinta doar 20-40 de secunde.
În general purceii sug de 24 ori în 24 de ore. Numarul supturilor variaza în functie de vârsta purceilor, în sensul ca, în prima saptamâna de viata sug zilnic de 24-28 ori, dupa care frecventa supturilor scade treptat, ajungând în saptamâna a V-a la circa 15 supturi.
Cantitatea de lapte produsa zilnic de o scroafa este în medie de circa 5-6 kg, ceea ce înseamna ca pe întreaga perioada de lactatie de 8 saptamâni productia de lapte ajunge la 300-350 kg.
Productia de lapte a scroafelor nu este uniforma pe tot parcursul lactatiei. Ea înregistreaza o crestere continua pâna în saptamâna a III-a, în saptamâna a IV-a ramâne aproape constanta, ca apoi sa scada usor pâna în saptamâna a VI-a, dupa care scaderea este mai pronuntata pâna la sfârsitul lactatiei.
Productia de lapte a mamelelor variaza, în sensul ca mamelele situate în regiunea pectorala având o vascularizatie mai buna, produc mai mult lapte decât mamelele situate în regiunea abdominala si respectiv ingvinala.
Productia de lapte a scroafelor se poate stabili direct prin cântarirea purceilor înainte si dupa supt, diferenta de greutate a purceilor reprezinta cantitatea de lapte supta.
O metoda indirecta pentru stabilirea productiei de lapte se bazeaza pe sporul de greutate a purceilor pâna la vârsta de trei saptamâni, când dezvoltarea acestora se realizeaza pe baza laptelui consumat, considerând ca pentru realizarea unui kg de spor se consuma


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org