Referat - Productia primara si functiile padurii

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
443
Etichete
productia, primara, functiile, padurii
Descarcari
279
Nota
0 / 10 - 0 voturi




PRODUCTIA PRIMARA SI FUNCTIILE PADURII


Productia primara si functiile materiale ale padurii
Producatorii primara dintr-o padure de foioase sunt speciile de arbori, arbusti si plante ierboase.Substantele organice sintetizate se depun in anumite organe ale plantelor(productia neta):trunchiul arborilor, radacini, frunze, fructe, seminte. Cea mai mare cantitate din productia primara se depune in lemnul arborilor.In substantele organice este stocata o mare cantitate de energie. Lemnul, prin ardere, elibereaza energie calorica;el este folosit drept combustibil.Lemnul mai este folosit si ca materie prima pentru diverse industrii.Padurile reprezinta o inestimabila bogatie naturala.
Anual, padurea ofera zeci de mii de tone de fructe :zmeura, mure, fragi, macese, ghinda, jir etc.
Florile unor arbori sunt bogate in nectar(tei, salcam);acestea sunt plante melifere.
Tot plante de padure sunt si plante medicinale.De la tei si soc se folosesc florile, de la maces, fructele de la patlagina, frunzele etc.
In luminisurile padurilor cresc plante furajere;ele sunt consumate de animale salbatice, dar si cele domestice(servesc drept hrana turmelor de oi si cirezilor de vaci).
Deci, functiile materiale ale padurii rezida in lemn,fructe, plante medicinale si plante furajere.
Functiile nemateriale ale padurii
Padurea elimina de 50 de ori mai mult oxygen decat o suprafata similara, cultivate cu grau.
Padurea contribuie la infiltrarea lenta a apei in sol, la reglarea cantitatii de apa ce curge pe terenul in panta si la fixarea solului.Padurea are rol hidrologic si de protectie a solului.
Din calcule riguroase se stie ca o suprafata cultivate cu cereale produce de 50 de ori mai putin oxygen decat aceeasi suprafata de padure. Padurea este principala sursa de oxygen a atmosferei; ea contribuie la mentinerea compozitiei constante a aerului.
Arborii reduce viteza vantului, depolu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org