Referat - Regnul protista

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1300
Etichete
regnul, protista
Descarcari
274
Nota
0 / 10 - 0 voturi

In acest regn sunt incadrate organismele vii nucleate, denumite eucariote, care prezinta o mare diversitate in ceea ce priveste organizarea celulei, caracteristicile reproducerii si ale ciclului de viata.

a. Flagelate (Euglenophyta)
Flagelatele sunt organisme unicelulare si coloniale care prezinta intotdeauna un nucleu bine individualizat. Caracteristic acestui grup este si prezenta in stadiul vegetativ a flagelului, care serveste drept organ locomotor.
Reprezentantul tipic al flagelatelor este euglena verde (Euglena viridis).

Euglena verde: 1 - vacuola pulsatila; 2 - vacuole digestive; 3 - cloroplast; 4 - flagel; 5 - nucleu; 6 - stigma; 7 - membrana; 8 - citoplasma.
Euglena verde traieste in apele dulci statatoare (balti si lacuri). Este formata dintr-o singura celula, cu aspect fusiform, dar poate sa-si schimbe permanent forma. La exterior prezinta o membrana citoplasmatica, iar in interior citoplasma. In partea anterioara prezinta un flagel cu ajutorul caruia se deplaseaza in apa. La baza flagelului se afla o formatiune de culoare rosie, sensibila la lumina, numita stigma, cu rol in captarea luminii.
In apropierea stigmei se afla o vacuola pulsatila cu rol de excretie. In citoplasma exista un nucleu mare, situat central, individualizat. La periferia citoplasmei se gasesc numerosi cromatofori, care contin pigmentii verzi-bruni-galbeni si numeroase vacuole mici.
Nutritia este autotrofa si se realizeaza prin fotosinteza, dar tinuta la intuneric euglena isi pierde clorofila si poate sa se hraneasca heterotrof.
Reproducerea se realizeaza prin diviziune directa (amitoza) si consta in aparitia unei strangulari longitudinale a celulei in partea sa mediana, determinata de invaginarea membranei citoplasmatice si in final a nucleului, rezultand dintr-o celula-mama, doua celule-fiice.

Diviriunea directa la Euglena viridis.








Grupul Zoomastigine (Zooflagelate)
Aceste flagelate sunt parazite. De exemplu, tripanosoma, raspandita in zonele Africii centrale, traieste


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org