Referat - Relatia dintre fotosinteza si respiratie

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
471
Etichete
relatia, dintre, fotosinteza, respiratie
Descarcari
318
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Relatia dintre fotosinteza si respiratie

Viata plantelor este legata de circulatia sevei brute si a celei elaborate. Apa cu sarurile minerale sunt absorbite de catre radacinile plantei si circula prin planta sub forma de seva bruta.

Absorbtia apei si a sarurilor minerale are loc aproape exclusiv prin vârful radacinilor, in zona perisorilor absorbanti. Ea se realizeaza printr-un mecanism pasiv si unul activ.

Mecanismul pasiv se datoreaza transpiratiei de la nivelul frunzelor. Aceasta creeaza o forta de suctiune ce se transmite de-a lungul vaselor lemnoase din nervurile frunzelor, din tulpina si radacina pana la perisorii absorbanti, care vor capta apa din sol.
Mecanismul activ functioneaza la plantele bine aprovizionate cu apa si in conditii fiziologice normale, când in radacini se dezvolta o presiune pozitiva. Aceasta face ca apa sa fie absorbita de catre radacini si condusa prin tulpini pana la frunze.
Cea mai mare cantitate de apa absorbita de planta se datoreste insa fortei de suctiune. Cu cat transpiratia este mai intensa cu atât forta de suctiune a frunzelor este mai mare si implicit si cantitatea de apa absorbita.
Conducerea sevei brute in corpul plantelor se face atât prin celule, cat si prin vasele lemnoase. Ea se realizeaza in mai multe etape:
conducerea centripeta, pe orizontala, de la suprafata radacinii prin parenchimul cortical pana la vasele lemnoase;
transportul longitudinal prin vasele lemnoase, de la radacini, pana in vârful tulpinii si al ramurilor, in frunze, flori si fructe;
conducerea centrifuga din nou pe orizontala prin parenchimul tulpinii, ramurilor, frunzelor, florilor si fructelor.
Fortele care contribuie la ascensiunea sevei brute in corpul plantelor sunt: presiunea radiculara si forta de suctiune.
Presiunea radiculara actioneaza mai ales primavara, înainte de aparitie frunzelor. Ea apare datorita concentratiei scazute a apei in vasele lemnoase ale radacinii.
Forta de suctiune de


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org