Referat - Relatia Planta-mediu

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2444
Etichete
relatia, plantamediu
Descarcari
676
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi


În stepe cresc multe varietati de iereburi. Toate plantele sunt nevoite sa supravietuiasca perioadelor secetoase si animalelor care le manânca frunzele.
Plantele de uscat si de apa
Majoritatea plantelor de uscat îsi iau apa necesara din sol, prin radacini. Ele au nevoie de apa pentru a-si prepara hrana prin fotosinteza. În frunze, o parte din apa se transforma în vapori, care se pierd în aer. Întodeauna apa din sol urca în plante si ajunge în aer în acest mod. Daca plantele ramân fara apa, mai întâi se ofilesc, apoi se usuca, iar daca nu primesc apa, ele mor.
Supravietuirea în perioade de seceta
Copacii sunt plante mari. Cu cât plantele sunt mai mari, cu atât au nevoie de mai multa apa. Desi au radacini lungi si adânci, majoritatea copacilor nu gasesc în stepa apa pentru a supravietui. Ierburile sunt mai mici decât copacii, dar au si ele radacini lungi cu care absorb putina apa pe care o gasesc în stepa. Ele pot supravietui cu aceasta cantitate de apa, deoarece consuma mai putin decât copacii.
Regenerarea ierburilor de stepa
Ierburile au frunze lungi si drepte, care cresc odata cu planta. Când vârfurile frunzelor sunt mâncate de animale, ele continua sa creasca de la baza. Deci, ierbivorele flamânde nu sunt un pericol real pentru ierburile de stepa.
Copacilor le cresc frunze noi în fiecare an. La început, frunele se dezvolta repede, apoi înceteaza sa creasca. Când sunt mâncate, nu se refac decât în anul urmator. Copacii trebuie sa împiedice animalele sa le manânce frunzele. Exista copaci care pot supravietui în stepe si savane, unde apa este putina. În tinuturile ierboase din Australia si în savana africana cresc copaci precum acacia, baobabul si eucaliptul, ei au frunze mici si dure, ca cele ale plantelor de desert.
În regiunile foarte uscate, cresc numai ierburi mici. În locurile mai umede, cresc iereburi putin mai înalte. Multi copaci de savana înmagazineaza apa în trunchiurile lor. Trunchiurile baobabilor sunt umflate de apa pe care o absorb. Multe animale se “adapa” din ei, de pilda, elefantii îi zdrobesc pentru a bea apa. Unele plante, ca paducelul, au spini pe ramuri. Majoritatea animalelor evita sa le mamânce.
Nu numai ca au spini, dar unii copaci, ca acacia au frunze rele la gust. Erbivorele, de pilda girafele, renunta sa le mai manânce si cauta plante mai gustoase.
Acacia
Utilizarea ierburilor
Multe plante de cultura ca grâul, orzul, ovazul, orezul si secara sunt niste specii de ierburi. Stramosii lor, ierburi salbatice de stepa, aveau aspect putin diferit. Primii agricultori au selectat plantele cu semintele cele mai mari. Ei au pastrat semintele pentru a le sadi în anul urmator. Astfel, de-a lungul timpului, din ierburile salbatice s-au dezvoltat plante de cultura cu multe seminte mari.
În locurile cele mai aride nu cresc plante, dar în alte locuri, plantele s-au adaptat perioadelor lungi de seceta.În regiunile aride, plantele sunt foarte importante. Radacinile lor absorb apa de ploaie si fixeaza solul, împiedicând spalarea sau spulberarea lui.
Unele plante de desert au radacini lungi, pentru a ajunge la apa din adâncime. Tufele mesquito au radacini care cresc pâna la 30m adâncime pentru a ajunge la apa din subteran. Alte plante profita de scurtele perioade ploioase, facându-si depozite de apa în corpul lor în momentele când apa este din belsug în jur. În general, plantele pierd multa apa prin frunze, dar plantele de desert sunt nevoite sa retina apa. Unele au frunze speciale “acumulatoare de apa”.
Tumboa
Tumboa africana înmagazineaza apa în imensa radacina subterana. Frunzele ei lungi au o cuticula speciala, groasa, pentru a împiedica evaporarea apei.
Alte plante îsi pierd frunzele în perioadele lipsite de ploaie. Ocotilo nu poate retine apa, dar îsi prepara hrana, atât în frunze cât si în tulpinile verzi. De îndata ce apa de ploaie se usuca, îi cad frunzele pentru a economisi apa.
Cactusul are o tulpina suculenta, care retine multa apa în urma ploilor. Majoritatea plantelor îsi prepara hrana în frunze. Cactusii nu au frunze, în schimb, îsi prepara hrana în tulpinile lor verzi. Prin tepii cactusilor nu se pierde apa. Tepii protejeaza planta împotriva animalelor. Roua care se formeaza câteodata pe cactusi se prelinge în pamânt si este preluata de radacini.
Cactus
Dupa caderea ploii, din semintele îngropate în desert se drezvolta rapid plante si flori. Multe plante de desert înfloresc dupa ploaie.
Steluta australiana creste repede împânzind solul.
Unele plante se dezvolta repede, din semintele îngropate în sol, în lunga perioada secetoasa. Insectele se hranesc cu plante, polenizând în acelasi timp f...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org