Referat - Reproducerea plantelor

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
599
Etichete
reproducerea, plantelor
Descarcari
291
Nota
0 / 10 - 0 voturi

REPRODUCEREA PLANTELOR


Reproducerea asexuata la plante:

Acest tip de reproducere se realizeaza cu ajutorul germenilor asexuati.Cand acesti sunt specializati (spori ) este vorba despre reproducere asexuata specializata. Cand germenii asexuati sunt nespecializati, reproducerea se numeste vegetative.

Reproducerea asexuata specializata:


Unele plante terestre se inmultesc prin spori . Ei sunt germeni asexuati unicelulari specializati care se formeaza in organe numite sporogon (la muschi) sau sporange (la ferigi) . Formarea lor este precedata de o diviziune reductionala (meioza) , de aceea ei sunt haploizi.

- La muschi: dupa fecundatie ia nastere zigotul. Din acesta se dezvolta sporogonul in care se formeaza sporii haploizi. Prin germinare, din spor ia nastere un tal filamentos – protonema, pe care se formeaza noi tulpinite de muschi ce vor purta organele sexuale.

- La ferigi : dupa fecundatie, din zigot (care nu se desprinde de portal) se dezvolta o plantula, un sporofit tanar, pe care se formeaza la maturitate, pe fata inferioara a frunzei, sporangi grupati in sori. In sporangi, in urma meiozei, se formeaza sporii. La maturitate sporangii se deschid si elibereaza acesti spori.
Prin germinare, sporul da nastere unei plantule haploide- protalul, pe care se formeaza organelle producatoare de gamete.


Reproducerea vegetativa la plante:


Reproducerea vegetative la plante este de tip asexuat, in care descendentul este generat de un singur parinte.Noul individ rezulta dintr-un fragment al corpului parental.Astfel, la unii muschi , pe frunzisoare se formeaza propagule pluricelulare, care prin diviziune genereaza un gametofit nou.
La unele plante acvatice toamna se formeaza muguri de iarna , care se desprind de planta mama si ierneaza in namol.
La majoritatea plantelor, reproducerea vegetative se realizeaza prin organe vegetative: tulpini, radacini, frunze.
Celulele redevin “ meristematice” (se intorc la stadiul embrionar) s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org