Referat - Rolul microorganismelor in formarea solului

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
508
Etichete
rolul, microorganismelor, formarea, solului
Descarcari
400
Nota
0 / 10 - 0 voturi

ROLUL MICROORGANISMELOR IN FORMAREA SOLULUI

 
Uscatul constituie suport pentru desfasurarea vietii omului si a mai multor vietuitoare adaptate respiratiei in aer liber si reprezinta principalul depozit al unor resurse minerale.

Solurile sunt rezultatul interactiunii de la suprafata uscatului. Solul este un strat dinamic în cuprinsul caruia se desfasoara fara întrerupere numeroase si complexe procese chimice, fizice, biologice. Pe uscat, unde scoarta terestra se afla in strânsa interferenta cu aerul atmosferic, cu umiditatea si schimbarile regimului termic, s-a dezvoltat o patura subtire de sol ( 30 pana la 200 cm).

In alcatuirea solului intra :
particule anorganice : provenite din alterarea rocilor din suport
 particule organice : rezultate din substante vegetale si animale descompuse (radacini, ciuperci, bacterii , viermi , insecte , rozatoare) ce se pot farâmita pâna la dimensiuni coloidale, contribuind la formarea humusului ce da fertilitatea solului.
apa : care în sol poate deveni o solutie chimica complexa, ce asigura reactiile necesare functiilor solului.
gazele : din porii deschisi reprezentând aer atmosferic transformat ca urmare a reactiilor din sol.

Solurile s-au format intr-o perioada lunga de timp. Rocile de la suprafata litosferei, în urma unor procese de dezagregare (diferentele de temperatura, înghetul) precum si a unor procese de descompunere chimica (datorita apelor de infiltratie) se farâmiteaza în particule mai mari sau mai mici : pietrisuri, nisipuri, argila, praf.

Sunt alcatuite si din resturi vegetale si animale. La transformarea resturilor vegetale un rol important îl au niste organisme mici numite bacterii, ce transforma aceste resturi în humus. O contributie în formarea solurilor o are apa de infiltratie, ce dizolva anumite substante hranitoare din sol. Radacinile plantelor absorb odata cu apa substantele hranitoare. Aerul din sol provine din atmosfera si este necesar pentru aerisirea solului.

Factorii care contribuie la formarea so


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org