Referat - Sangele

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1876
Etichete
sangele
Descarcari
642
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi


Sângele este un lichid vital existent în corpul oamenilor precum si în cel al animalelor, care hraneste toate organele si tesuturile corpului si elimina substantele nefolositoare sau reziduale din organism.
Cunoscut si sub numele de "râul vietii", sângele este pompat de catre inima printr-un sistem de vase de sânge, reprezentat de sistemul circulator.
O persoana adulta are între 5 si 6 litri de sânge, ceea ce reprezinta 7-8% din greutatea totala a corpului. Cantitatea de sânge prezenta în organismul unei persoane poate varia. În timpul deshidratarii, de exemplu la un maraton, volumul de sânge prezent scade. În cazul unei sarcini însa, volumul de sânge creste, deoarece sângele mamei trebuie sa transporte mai mult oxigen.
Rolul sângelui:
Sângele transporta oxigen de la plamâni la toate tesuturile corpului, iar la întoarcere transporta substante nefolositoare, în special dioxidul de carbon la plamâni, iar de aici CO2 este scos din organism prin intermediul expiratiei. Când transportul de oxigen esueaza (sau nu are loc), persoana moare în câteva minute.
Alimentele care au fost transformate de sistemul digestiv în proteine, grasimi si carbohidranti sunt de asemenea transportate la tesuturi de catre sânge. Aceste nutrimente ofera energia necesara metabolismului precum si posibilitatea ca celulele sa-si îndeplineasca functiile normale. Substantele reziduale produse în timpul metabolismului, cum ar fi acidul uric, sunt transportate de catre sânge la rinichi, unde sunt transformate în urina, iar apoi sunt eliminate din organism (prin excretie).
Pe lânga oxigen si nutrimente, sângele mai transporta si hormoni, care regleaza anumite functii ale corpului. Miscarea acestor chimicale permit unui organ sa controleze functia altuia desi cele doua organe se situeaza la o anumita distanta unul de celalalt. Astfel, sângele joaca si rolul de sistem de comunicatii între anumite organe ale corpului
Sângele mai este responsabil si de activitatile sistemului imunitar, ajutând la combaterea infectiilor si a bolilor. De asemenea, sângele mai transporta si substante care îl împiedica sa curga din organism în urma unei rani, lucru realizat cu ajutorul coagulatorilor, care îsi încep activitatea la câteva secunde dupa ranire.
Sângele este vital si pentru mentinerea unei temperaturi corporale stabile; la oameni aceasta temperatura este de 37,00 C (98,60 F) si poate varia în limite mici, de maxim un grad Celsius.
Producerea de caldura si pierderea de caldura în diferite parti ale corpului sunt echilibrate de transferul de sânge prin vasele de sânge. Acest lucru are loc datorita variatiei diametrului vaselor de sânge din piele. Atunci când o persoana se supraîncalzeste, vasele de sânge se dilata, iar un volum marit de sânge circula prin piele.
Caldura se împrastie prin piele, reducând în mod eficient temperatura corporala. Din cauza maririi volumului de sânge ce trece prin piele, aceasta poate deveni roz.
În conditii de temperatura scazuta, pielea devine palida, odata cu micsorarea diametrelor vaselor de sânge, acesta nemaiajungând în piele si reducând astfel pierderile de caldura.
Compozitia sângelui:
Aproximativ 55% din cantitatea de sânge este reprezentata de lichidul cunoscut sub numele de plasma. Restul de 45% este compus din trei tipuri de celule: celule rosii (eritrocitele), celule albe (leucocitele) si trombocitele.
A) Plasma: este compusa în special din apa si saruri. Rinichii sunt cei care mentin concentratia de sare în plasma, deoarece orice fluctuatie a acestei concentratii poate duce la functionarea incorecta a celulelor corpului. În conditii extreme, modificarea acestei concentratii poate duce la coma si chiar moarte.
Plasma contine de asemenea si vitamine, minerale, proteine, factori coagulanti si produse reziduale. Plasma are de obicei culoare galbena datorita proteinelor dizolvate în ea.
B)Celulele rosii: compun sângele în proportie de aproximativ 45%. Prima lor functie este sa transporte oxigen de la plamâni la toate celulele corpului. Celulele rosii sunt compuse predominant dintr-o proteina si hemoglobina, care capteaza oxigenul în timp ce sângele circula prin plamâni, dându-i culoarea rosie. În timp ce sângele trece prin tesuturile, hemoglobina transporta oxigen la toate celulele corpului. Celulele rosii nu au nucleu. Membrana acestei celule este flexibila si se poate întinde în mai multe directii fara sa se sparga, proprietate importanta, leucocitele trebuie sa treaca prin cele mai mici vase de sânge, capilarele.
C)Grupe de sânge: Exista multe tipuri de leucocite, iar orice persoana nu poate avea decât un singur tip de astfel de celule. Grupele de sânge sunt indicate de absenta sau prezenta unor substante pe suprafata leucocitelor. Grupa de sânge este importanta din mai multe motive medicale. În cazul în care o persoana pierde o cantitate mare de sânge, atunci ea are nevoie de o...


  • Referate asemanatoare

    • SANGELE

      SANGELE In corp circula diferite lichide care alcatuiesc mediul intern.Acestea sunt sangele , limpf ...VEZI REFERAT

    • SANGELE

      SANGELE Sangele este indispensabil functionarii organelor si supravietuirii.Este mentinut in perman ...VEZI REFERAT

    • Sangele

      SANGELE Sangele este indispensabil functionarii organelor si supravietuirii.Este mentinut in ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org