Referat - Scheletul mamiferelor

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
602
Etichete
scheletul, mamiferelor
Descarcari
243
Nota
0 / 10 - 0 voturi











Scheletul mamiferelor























Mamiferele apar într-o gama enorma de forme si marimi-de la micutele rozatoare pâna la gorile,elefanti si balene. Însa scheletele lor au în comun anumite trasaturi de baza.

Asemenea pasarilor, pestilor,amfibienilor si reptilelor, mamiferelor sunt vertebrate. Ele au o sira a spinarii, sau coloana vertebrala, formata din oase conectate între ele, numite vertebre. Desi mamiferele apar în multe forme si marimi, scheletul lor are întotdeauna acelasi plan de baza. Acesta este împartit în doua parti principale:scheletul axial, care contine craniul, coloana vertebrala si coastele, si scheletul apendicular, care consta din membre si din centurile care ataseaza membrele la coloana vertebrala. Functionând împreuna, aceste doua parti ale scheletului sustin corpul, protejeaza organele interne si ofera un cadru pentru fixarea muschilor.

Coloana vertebrala

Coloana vertebrala se împarte în cinci sectiuni diferite: regiunea cervicala
(a gâtului), regiunea toracica (a pieptului), regiunea lombara (a spatelui), regiunea sacrala (a soldurilor) si regiunea caudala (a cozii).
În partea de sus a coloanei vertebrale se afla regiunea cervicala, sau gâtul. Aproape toate mamiferele-de la soareci pâna la girafe-au sapte vertebre la nivelul gâtului. Girafa are gâtul lung nu pentru ca are mai multe vertebre cervicale decât alte mamifere, ci pentru ca fiecare os individual este mult mai alungit. Balenele au si ele sapte vertebre la gât, dar oasele lor sunt scurte si late pentru a ajuta la sustinerea craniului enorm. În cazul unor balene oasele gâtului sunt fuzionate, ceea ce le face sa fie mai puternice. Singurele exceptii de la regula celor sapte oase sunt lamantinii, care au sase vertebre, si lenesii, care au sase sau noua vertebre, în functie de specie.

În partea de sus a gâtului sunt doua vertebre specializate, numite atlas si axis. Atlasul sustine craniul; este numit astfel dupa Atlas, cel care sustinea Pamântul pe umerii sai în


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org