Referat - SIDA

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2114
Etichete
sida
Descarcari
552
Nota
10 / 10 - 1 vot

- 1 -
Ce este HIV ?
HIV ( Human Immunodeficiency Virus ), respectiv virusul imunodeficientei umane, face parte din clasa retrovirusurilor, familia Lentivirinae. El determina, în timp, deteriorarea grava a imunitatii persoanelor pe care le infecteaza. Acest virus a fost descoperit în anul 1983 în Franta de catre doctorul Luc Montagnier de la Institutul Pasteur. Descoperirea acestuia a fost confirmata un an mai târziu în America de catre doctorul Robert Gallo de la Institutul de Cancer din Bethesda.
De atunci si pâna în prezent cercetatorii au identificat doua tipuri de HIV, denumite HIV -1 si HIV -2. Acestea au o raspândire inegala pe glob , HIV (1 fiind mult mai des întâlnit.
Astazi se stie ca HIV -1 are o mare variabilitatea genetica, ceea ce a dus la o clasificare a sa într-un grup major M, care cuprinde subtipuri notate de la A la I si un grup mai restrâns O ( outlier). În România, predomina subtipul F, care mai poate fi întâlnit cu o pondere mare în America de Sud, Africa Centrala si Thailanda.
Ca toate retrovirusurile, HIV -1 are în structura sau un ARN ( acid ribonucleic) si o enzima ( reverstranscriptaza), care permite convertirea genomului ARN într-un provirus ADN, integrat în genomul celulei infectate.
Celulele organismului uman dotate cu receptori CD4 sunt în principal:
( limfocitele T4 ( helper)
( unele limfocite B
( macrofagele
( celulel epidermice Langherthas
( celule epiteliale
Ce este SIDA ?
SIDA ( în franceza) sau AIDS ( în engleza) se traduce în limba româna ca sindromul de imunodeficienta dobândite.
Sindromul înseamna o suma de manifestari de boala care pot fi întâlnite în diverse maladii.
Imunodeficienta se manifesta prin scaderea puterii naturale a organismului de a se apara împotriva infectiilor
- 2-
Imunitatea unui organism se data de :
. ( celulele albe din sânge ( leucocitele) si de alte celule din organism
( anticorpii produsi de celulele albe.
Imunodeficienta care apare în SIDA se produce prin alterarea ambelor componente ale imunitatii.
Spre deosebire de alte "imunodeficiente" cu care omul se poate naste sau prin care poate sa treaca temporar, în cazul SIDA imunodeficienta este dobândita prin infectia cu HIV, care determina prabusirea imunitatii, în special prin distrugerea limfocitelor T4 . O persoana cu SIDA are imunitate compromisa , motiv pentru care pot aparea foarte usor infectii cu diverse virusuri, paraziti, ciuperci, bacterii, care în mod obisnuit nu produc îmbolnaviri. Tot astfel se justifica si aparitia unor cancere.
Cum se transmite infectia cu HIV?
La nivelul cunostiintelor actuale, se poate afirma ca virusul imunodeficientei umane, se transmite pe trei cai care recunosc mai multe variante:
( prin sânge infectat
( prin contact sexual infectat
( vertical, respectv de la gravida infectata la nou-nascut.
( Transmiterea prin sânge infectat cu HIV
Aceasta recunoaste urmatoarele variante:
( transfuzia de sânge sau produse din sânge necontrolat
( injectii cu ace si seringi reutilizate, fara a fi în prealabil sterilizate
( interventii invazive de orice fel cu instrumente taioase sau care înteapa si care sunt murdarite de sânge ce poate proveni de la o persoana infectata cu HIV .
( HIV se poate transmite si prin transplant de organe, în cazul în care donatorul este infectat.
Utilizatorii de droguri administrate intravenos îsi împumuta adesea seringile, contribuind astfel la transmiterae infectiei cu HIV de la unul la altul în cazul în care unul dintre acestia este infectat.
- 3 -
( Transmiterea HIV prin contact sexual
În cazul contactelor sexuale întâmplatoare, cu persoane necunoscute, fara protectie cu prezervativ, HIV se poate transmite pe orice cale: vaginala, anala, orala.
Initial s-a crezut ca SIDA este o boala a homosexualilor , primele cazuri de îmbolnavire fiind recunoscute la acestia. În prezent, predomina calea de transmitere heterosexuala, ambele sexe fiind expuse la risc în mod egal.
Fertilizarile artificiale cu sperma pot fi incriminate în transmiterea infectiei cu HIV, daca donatorul de sperma este infectat.
( Transmiterea verticala sau perinatala
O mama infectata cu HIV risca sa transmita infectia propriului copil: în timpul sarcinii ( înainte de nastere); în timpul nasterii ; dupa nastere ( prin alaptare).
Conform statisticilor publicate, riscul de transmitere a infectiei cu HIV pe cale verticala variaza, în functie de masurile profilactice, între 12% si 80%, fiind în medie de 25% pentru fiecare nastere în parte.
( Alte riscuri prevazute
HIV recunoaste aceleasi cai de transmitere cu cele ale virusului hepati...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org